Att köpa kunskap

Idag hade jag ett möte tillsammans med en kund inom bilindustrin. De har IT-system som de vill driva vidare men de vill få ner kostnaderna för löpande utveckling och förvaltning. Mötet var med ett bolag som är baserat i Asien och som levererar systemutveckling och konsulttjänster inom systemutveckling, applikationsutveckling och ren resurskonsulting.

Tanken att köpa duktiga konsulter för $25/timme är lockande!

Allt vi fick veta i mötet bekräftade bilden av att de är kompetenta och att det går att få en bra leverans.

Men jag kan ändå inte sluta tänka på att problemet är sällan själva programmeringen. Det som för det mesta leder till stora kostnader och missade deadlines är ju att man inte är tillräckligt tydlig i vad man vill eller vad man behöver.

Så jag undrar om det blir bättre för att programmeringen är billigare, men längre bort, i en annan kultur och med språkbarriärer eller om det i slutänden blir så att det är mindre effektivt?

Jag har absolut inget svar!

Men det är väldigt lätt att vilja köpa sig fri från det jobb det faktiskt innebär att beskriva sina idé. Att beskriva det som krävs av ett IT-system. Och utan en bra beskrivning på vad man förväntar sig av systemet tror jag personligen inte att det spelar någon roll om man utvecklar det för $25/timme i Asien eller för 1000 SEK/timme i Sverige. Kruxet är att man som beställare måste vara engagerad och tydlig!

Vad tycker du? Har du erfarenheter av outsourcade utvecklingsteam?

Taggar: företagsnivå kompetens organisation outsourcing programmering