Expertpanelens råd för att lyckas med digital transformation

Joakim Jansson, Stefan Svärdenborn, Marie Andervin, Casten Almqvist och Åsa Paborn.

Joakim Jansson, Stefan Svärdenborn, Marie Andervin, Casten Almqvist och Åsa Paborn.

 

Kvällen 17 mars på Handelshögskolan i Stockholm var härlig på många sätt! Vi hade en stor releasefest med nära och kära, affärsrelationer och partner, en kväll vi (DigJourney) tillsammans med Handelshögskolan Executive Education var värdar till.

Äntligen fick jag och Marie Andervin visa upp boken Att leda digital transformation vi jobbat med under 3,5 år. Vi berättade också om att DigJourney nu drar igång på riktigt med en fyra personer stark skara i form av Marie Andervin, Michael Johansson, Johan Forsberg och undertecknad. Det innebär att vi nu lanserar allt mer i det ekosystem vi håller på att bygga upp för att hjälpa ledare i digital transformation: metodiken Digital Maturity Matrix, boken, digitala verktyg, rådgivningstjänsterexecutiveutbildning i digital transformation (tillsammans med Handelshögskolan Executive Education) och hur en lång rad fantastiska co-creators med sin passion och kunskap bidragit på olika sätt. Vi hoppas kunna göra stor skillnad för de som står inför eller redan inlett den långa resa en digital transformation innebär.

Paneldebatt

Vi höll också under kvällen en paneldebatt på ämnet som satte fokus på de grundläggande men ack så viktiga frågorna: vad är digital transformation, varför är det viktigt, hur gör man för att lyckas och vem skall egentligen driva den? Vi hade en ytterst namnkunnig, kunskapsrik och passionerad panel bestående av: Beth Friberg styrelseordförande Forex Bank, Casten Almqvist affärsområdeschef Bonnier Broadcasting, Jonas Colliander forskare på Handelshögskolan, Stefan Svärdenborn marknadsdirektör på Trelleborg samt Åsa Paborn publiceringschef på UR. Det blev en riktigt bra vidd i dialogen och vi fick många bra frågor från den oerhört kunniga publiken (hälften av de som var i publiken skulle kunna ha suttit i panelen). Vi avslutade debatten med det viktigaste…

Råden för att lyckas med digital transformation

  • Mena allvar: Casten Almqvists råd är att verkligen bestämma sig, inte vela eller hatta utan ska man göra det så gör det på riktigt.
  • Sälj in transformationen: Stefan Svärdenborns råd är att inte tro att digital transformation säljer sig själv utan mycket tid och passion måste läggas på att sälja in den för att skapa rätt förändringsvilja och sense of urgency.
  • Ha en klar strategi som drivs av ledningsgruppen: Jonas Colliander pekade på forskningen som tydligt visar att de som lyckas har en klar strategi som drivs från toppen. De ser också transformationens helhet där organisation och ledarskap är centrala.
  • Skruva ner stuprören: Åsa Paborns råd är att lägga stort fokus vid att få bort silotänkande och att hitta sätt att antingen få bort många av avdelningarna (genom ihopslagning) eller hitta incitament och sätt att samarbeta närmare över avdelningsgränserna.
  • Se till att skapa en snabbfotad organisation. Beth Fribergs råd var att lyssna på kunden och skapa en organisation som har förmågan att snabbt ställa om då så krävs.

Dina synpunkter?

Vilket råd tror du är viktigast? Något råd du saknar? Kommentera gärna på Linkedin

(svenska går så klart också bra om du vill)

Taggar: