Förvandlingen – från saga till verklighet

Mörthaj

När du hamnat här är chansen stor att du läst ”Sagan om gammelgäddan som träffade en haj och blev en mört”. Om inte så kan du göra det här. Den handlar så klart om den digitala transformation som mediebolag är mitt uppe i och där kanske det största hotet av alla är hajarna som simmat in i våra vatten.

Joakim skrev en kommentar till sagan på Linkedin där han i mer klarspråk förklarar skeendet och vad vi menar man bör göra åt det. Summerat så innebär det att konkurrensen från amerikanska hajar som Apple, Google och Facebook kanske är den största utmaning de nordiska mediebolagen har. Trots detta så agerar mediehusen mer eller mindre resignerat i förhållande till hajarna.

I sagan och i kommentaren pekar vi på tre saker vi rekommenderar för att på ett bättre sätt kunna konkurrera med hajarna. Dessa är:

1. Från trött gammelgädda (gammelmedia) till pigg som en mört (startup)

Rekommendationen är att inte försöka möta upp i konkurrensen med hajarna med gårdagens logik och sätt att tänka och organisera. Istället för att försöka bli så stor som möjligt (genom konsolidering), tänk på hur ni kan öka er snabbhet och föränderlighet. Vår metodik för digital transformation, den digitala mognadsmatrisen, hjälper er lyckas med det.

2. Samarbeta OCH konkurrera med hajarna

Utgå inte från att det är kört att konkurrera med hajarna utan fråga er istället: När skall vi konkurrera och när skall vi samarbeta?  För att lyckas med det gäller det att få koll på dem. Vad är deras styrkor och svagheter och hur ser de ut jämfört med era?

För att hjälpa er med det levererar vi en löpande rapport, Swimming with the sharks, som analyserar de viktigaste hajarna. Hur stor andel har de av svenskarna mediekonsumtion och annonsörernas plånböcker? Vi tittar också på de väsentligaste händelserna, varför de agerat som de gjort, vad det betyder för dig som nordisk medieaktör och vilka do’s och don’ts som blir kontentan av hajarnas aktiviteter.

3. Fokus på samarbete lokalt, inte konkurrens

Som nordisk medieaktör behöver man dra slutsatsen att den största konkurrensen inte är lokal utan kommer från andra sidan atlanten. Det innebär att de gamla striderna blir allt mer irrelevanta. Ja, ni vet vilka vi tänker på; Expressen vs Aftonbladet, DN vs SVD, TV4 vs SVT, VF vs NWT och så vidare. För den som fortsatt har fokus på det ålderdomliga och tyvärr också felaktiga sättet att dra marknadsgränserna är risken stor att man hamnar i en situationen där man kanske vinner slaget men förlorar kriget. Se istället till att lyft blicken och hitta samarbeten. Det finns oerhört mycket att vinna på det, både på intäkts- och kostnadssidan.

Glöm inte heller att tänka på samarbeten utanför mediebranschen. Lokala aktörer oavsett bransch har liknande utmaningar och på motsvarande sätt mycket att vinna på att hitta samarbeten som stärker konkurrenskraften.  När inleder MittMedia ett strategiskt samarbete med SEB eller när får vi se HM och Stampen smida gemensamma planer? Vill ni så hjälper vi er bryta gamla tankemönster och finna nya möjligheter i de nya marknadsförutsättningarna.

Vi skulle också vilja passa på att puffa för vår stundande bok om digital transformation som hjälper styrelser, vd:ar och ledningsgrupper ta kommandot i digitaliseringen. Planerad lansering är november. Kanske en välkommen julklapp till cheferna på bolaget?

Sugen på att snacka digital transformation eller vill du veta mer om oss på DigJourney? Härligt –gå vidare här

Har du tankar eller kommentarer på hur mediebolag kan jobba annorlunda? Kommentera gärna på Linkedin.