Vad företag kan lära sig av att surfa

surfing 2
Nej, jag pratar inte om webbsurfning utan om vågsurfning.

Låt mig förklara.

Tänk dig att du är en av surfarna på bilden och att du är med i en surftävling. Som deltagare i en surftävling har du två uppgifter. Skall du vinna behöver du dessutom göra dessa uppgifter förbaskat bra.

Uppgift #1: Identifiera rätt vågor

Första uppgiften är att spana ut mot horisonten för att se vilka vågor som är på väg och så tidigt som möjligt identifiera vilka av dem som är intressanta för dig och vilka du skall låta passera.

Uppgift #2: Gör det mesta av de vågor du valt att satsa på

Den andra är att förbereda sig inför att vågen kommer och se till att du lyckas rida på vågen längre och bättre än resten av startfältet.

Det är precis så som ett företag bör agera i dagens föränderliga värld. Identifiera de förändringsvågor som kommer och välj ut vilka som passar er och inte. För ett par decennier sedan kom en jättevåg det stod world wide web på, därefter kom en som vid horisonten såg ut att kunna bli något stort men som senare planade ut och passerade i det närmast obemärkt förbi, WAP hette den. Några hoppade på den och nej, de vann inte tävlingen. Senare kom vågorna i allt stridare ström. Sociala medier hette en, en annan användargenererat innehåll, ytterligare några hette smarta telefoner, sakernas internet och big data. Och så vidare.

Vilka vågor passar ert företag och vilka passar inte?

Se till att förstå det tidigt så att ni kan förbereda er och göra det mesta av vågorna när de kommer. Ja, jag säger ”de”, för det räcker inte att ta en våg om man skall vinna några surftävlingar. Ni måste ta flera och dessutom se till att nyttja kraften i dem på rätt sätt.

Ja, just det, ytterligare en sak. Många av de största förändringsvågorna kommer från västra USA, precis som i vågsurfning, så glöm inte att hålla utkik västerut. Både när det gäller möjligheter och hot.

Enjoy the ride!

The article in English

Taggar: agilitet digital resa digital transformation företagsnivå konkurrenskraft ledarskap ledning omvärldsanalys styrelse trender vd