Publicerat den 21 augusti 2024

Vi tar tempen på vår nya industrisatsning (och hälsar en ny kollega välkommen)

För några månader sedan startade DigJourney en ny branschsatsning inom industrisektorn och vi vill passa på att kolla läget med gänget som precis fått en ny kollega. Med i intervjun är Helena Åhs, Magnus Mörstam, Lars Alm och Martin Friis.

Hej på er - välkomna tillbaka efter semestern - ska bli kul att ta tempen på vad som sker i industrisektorn men låt oss börja med dig Helena, du är ju ny i gänget - berätta vem du är, vad du gjort innan och vad du kommer bidra med framöver?

Helena: Jag är tjejen som var helt inställd på att hon skulle bli ingenjör men redan första året på ingenjörslinjen insåg att det inte var tekniken i sig som drev mitt intresse – utan vad den kan möjliggöra när den implementeras. Särskilt i samspelet mellan teknik och människa.

Den insikten ledde mig till att byta bana och istället studera Medie- och kommunikationsvetenskap, där mitt intresse för målgruppsanpassning och strategisk kommunikation verkligen tog fart. Detta kombinerade fokus på teknikens potential och effektiv kommunikation förde mig sedan vidare till Elmia, där jag under nära 14 år arbetade med, och för, svensk tillverkningsindustri och dess intressenter. Som mässansvarig för underleverantörsmässan Elmia Subcontractor utvecklade jag en djup förståelse för hur man trendspanar, analyserar och anpassar strategier för att möta industrins ständigt föränderliga behov.

Som mässansvarig för underleverantörsmässan Elmia Subcontractor utvecklade jag en djup förståelse för hur man trendspanar, analyserar och anpassar strategier för att möta industrins ständigt föränderliga behov.

Helena Åhs

I min nya roll på DigJourney ser jag fram emot att tillsammans med Martin, Magnus och Lars hjälpa våra kunder att förvandla tekniska möjligheter till konkreta affärsfördelar. Genom att kombinera våra olika styrkor och kompetenser kommer vi att att guida våra kunder genom deras transformationsresor och se till att de kan utnyttja teknikens fulla potential.

Vilka trender ser ni inom digital transformation och AI-tjänster för industrin just nu, och hur påverkar dessa trender våra kunder?

Magnus: Vi ser att fler och fler industriföretag inser potentialen i att digitalisera sina verksamheter och använda AI för att förbättra och effektivisera sina processer. Den generella kunskapen och intresset ökar hela tiden och det börjar komma allt fler konkreta tillämpningar bland industriföretag som fler och fler inspireras av. Vi ser att de som är nyfikna och intresserar sig för digitalisering och AI också hittar en hel del tillämpningar som lyfter deras verksamheter på ett ganska enkelt sätt. Fler och fler inser också att det här är en fortlöpande resa, både för lärandet och när det kommer till införande av nya saker i deras verksamhet.

Vi ser att de som är nyfikna och intresserar sig för digitalisering och AI också hittar en hel del tillämpningar som lyfter deras verksamheter på ett ganska enkelt sätt.

Magnus Mörstam

Helena: Just nu ser vi också att tillverkningsföretag satsar alltmer på automation och AI för att hantera utmaningar kring kompetensförsörjning och öka produktiviteten. Hållbarhet är också en central trend, där företag använder data för att minska sin miljöpåverkan och möta både konsument- och lagstiftningskrav.
Dessutom blir avancerad kundanpassning allt viktigare, där AI kan hjälpa företag att skräddarsy lösningar efter kundernas specifika behov, vilket kan stärka konkurrenskraften på en global marknad. Integration av nya digitala verktyg, som IoT och molntjänster, fortsätter att driva utvecklingen mot mer effektiva, flexibla och hållbara produktionsprocesser och produkter.

Vilka är de största utmaningarna industriföretag står inför när de ska implementera digital transformation och AI, och hur kan vi stötta dem i dessa utmaningar?

Martin: Den största utmaningen för många industriföretag är att veta var de ska börja när det gäller digital transformation och AI. Fler och fler känner till potentialen, men känner osäkerhet kring strategi, teknikval och förändringsledning vilket gör att processen ofta känns överväldigande. Vår styrka ligger i att erbjuda ett strukturerat ramverk som guidar företagen från början till slut. Vi hjälper dem att förstå sitt nuläge, formulera en tydlig vision och målbild, utveckla en konkret handlingsplan (transformationsplan) och säkerställer att alla delar av organisationen är med på resan.

Helena: Precis, och för att bygga vidare på det kan vi se att förändringsmotstånd ofta blir en stor utmaning för många företag. Många medarbetare är vana vid sina traditionella arbetsmetoder och kan känna sig hotade av ny teknik. Därför är det viktigt att vi inte bara fokuserar på tekniska lösningar, utan också på att engagera och utbilda personalen. Genom att skapa förståelse och delaktighet redan från start, kan vi bidra till att omvandla potentiella hinder till möjligheter.

Ge några exempel på kundprojekt vi kör just nu?

Magnus: Just nu arbetar vi med ett mindre tillverkande företag i Småland med cirka 20 anställda, som har satt upp målet att “bli bäst på AI” inom ett år. Deras ambitioner är höga, men med rätt stöd och vägledning är det fullt möjligt för dem att nå dit. Företaget har redan kommit långt med sina produktionslösningar och är väl positionerat för att ta nästa steg i sin digitala utveckling. I vårt samarbete har vi identifierat flera lågt hängande frukter där enklare digitala lösningar kan skapa betydande tidsbesparingar och effektiviseringar. För dem fungerar AI som en katalysator för deras bredare förändringsresa, och vi hjälper dem att integrera både avancerade och grundläggande digitala lösningar för att maximera deras framgång och konkurrenskraft.

Just nu arbetar vi med ett tillverkande företag i Småland….som har satt upp målet att “bli bäst på AI” inom ett år.

Magnus Mörstam

I ett annat projekt arbetar vi med att höja medarbetarnas kompetens inom digitalisering och AI. Företaget har gjort en strategisk satsning på sin personal och har valt att investera i deras utveckling genom ett strukturerat kompetenshöjningsprogram. Vi har skräddarsytt ett program som genomförs i tre steg, där vi lyfter grupper om 10–15 deltagare åt gången.

I det första steget introduceras deltagarna till fyra grundläggande områden genom interaktiva kursmoduler. Detta ger dem en god förförståelse och förbereder dem inför det andra steget, där vi fördjupar oss i teorin och ger konkreta exempel under en halvdag digitalt. Slutligen möts vi fysiskt under en heldag i det tredje steget, där vi genom workshops och diskussioner hjälper deltagarna att koppla sina nya kunskaper direkt till företagets specifika behov och utmaningar. Denna metod säkerställer inte bara att kunskapen förankras, utan också att den omedelbart kan omsättas i praktiken.

Lars: Vi jobbar också med KWH en stor finsk industrikoncern där vår roll har varit att stötta ledningen i att ta fram en AI-strategi samtidigt som vi har kompetensutvecklat allt från styrelse och ledning till nyckelpersoner och tjänstemän från koncernens fyra olika bolag. Vi leder också en process att utveckla de första AI-piloter i koncernen och vi har valt att börja med en pilot inom HR. (Läs mer här.)

Vår roll har varit att stötta ledningen i att ta fram en AI-strategi samtidigt som vi har kompetensutvecklat allt från styrelse och ledning till nyckelpersoner och tjänstemän.

Lars Alm

Vad ser ni mest fram emot under kommande månader i vår industrisatsning, och hur tror ni att vårt arbete kommer att bidra till att forma framtiden för industrin?

Magnus: Under de kommande månaderna ser vi fram emot att hjälpa fler företag att konkretisera sina digitala strategier och genomföra dem med framgång. Vi tror starkt på att vårt strukturerade tillvägagångssätt, som kombinerar strategisk vägledning med praktiskt stöd, kommer att vara avgörande för industriföretag som vill ta tillvara på de möjligheter som digital transformation och AI erbjuder. Genom att arbeta nära våra kunder och stötta dem genom hela processen bidrar vi till att skapa en framtid där industrin är mer innovativ, konkurrenskraftig och anpassningsbar i den värld vi lever i som blir allt mer digital.

Helena: Jag håller med och ser särskilt fram emot att fortsätta utveckla vår förmåga att skapa skräddarsydda lösningar för varje kund. Varje företag har sina unika utmaningar och möjligheter, och vårt mål är att vara den partner som hjälper dem att navigera genom dessa och växa sig starkare ur processen.

Tack och lycka till!