Från Mad Men till Math Men

http://digjourney.com/wp-content/uploads/2014/06/Mad_Men_Logo-300x62.png
Från Mad Men till Math Men

I begynnelsen var reklambyrån och kreativa reklamkampanjer, som mättes i räckvidd. Annonseringen ägde rum i olika massmedier, där publiken var samlad.

Sedan kom nätet och digitaliseringen var i full gång, publiken samlades inte längre vid en viss tidpunkt för att ta del av information eller underhållning – de började söka upp informationen själva, och de valde själva när de ville bli underhållna.

Och nu går vi in i nästa fas, där vi har så mycket data och så mycket information att efterfrågan på gammaldags annonsering snabbt minskar medan efterfrågan på analys och uppföljning och att kunna sända ut rätt budskap till rätt person vid rätt tillfälle är en självklarhet. Och någonting våra kunder i allt större utsträckning förväntar sig.

Airbnb och Uber är spännande innovationer som är relevanta för resebranschenVi har gått från Mad Men till Math Men – med analysen i centrum när digitaliseringen går in i nästa, spännande fas. Och vad innebär det för t ex Apollo.se (där jag jobbar) och för övriga aktörer i resebranschen? Hur når vi våra potentiella kunder framöver och vad måste vi utveckla och göra bättre för att kunna leva upp till våra kunders nya förväntansnivåer?

Sex saker som vi kommer att få bevaka och utveckla vårt erbjudande kring är:

1. Wearables och röststyrning – vilka tjänster förväntar sig framtidens resenärer ha tillgängliga i sina smarta armband och klockor? Och vilka möjligheter innebär röststyrning och frånvaron av ett tangentbord?
2. Hur skapar och tillgängligör vi ännu mer relevant, användarskapat material för våra resenärer? Och hur kan vi koppla ihop våra resenärer, de som tidigare rest till en viss plats med de som funderar på att besöka samma destination? Att låta resenärer prata direkt med varann känns som UGC 2.0 (User-generated content), och vi har startat ett sånt initiativ kring hotellrecensioner på Apollo.
3. Personalisering och positionsstyrda tjänster. Vad kan vi erbjuda för service och tjänster, när vi vet var våra resenärer befinner sig? Och varför ska en resenär behöva vänta kanske timtal på en resväska som hamnat fel när vi egentligen kan se exakt var väskan befinner sig (och istället låta resenären åka direkt till hotellet, dit vi sedan levererar väskan när den väl dyker upp)?
4. Google håller just nu på att revolutionera resebranschen med tjänster som Google Flight Search och Google Hotel Finder – vad innebär det för dig och ditt reseföretag? Kan ni dra nytta av detta, eller måste ni utveckla er tjänst i en ny riktning för att differentiera er?
5. Använd er data för att skapa bättre tjänster – och bättre marknadsföring! Ni vet ju vad era kunder gjort på er webbplats, ni vet vad de bokade för resa och för vilka resenärer de bokade senast de reste med er, varför kräver ni ändå att de ska fylla i sida upp och sida ned med uppgifter innan de kan beställa en resa? Och varför automatiserar ni inte er marknadsföring och ser till att har en datadriven attributionsmodell (så ni ser varje kanals bidrag till varje försäljning)?
6. Och till sist: ”Disrupt or Be Disrupted”. Utmana er affär idag, annars kommer någon annan göra det imorgon. Airbnb och Uber är spännande innovationer som är relevanta för resebranschen, kan ni samarbeta? Paketera tjänster tillsammans? En Uber-transfer kanske är mer attraktivt än en bussvariant?

Det enda vi med säkerhet vet är att framtidens resenärer kommer förvänta sig mer och kommer vilja få tillgång till vårt innehåll och våra tjänster från ännu fler enheter – från små enheter som wearables till nya enheter med större skärmyta som Google Glass. Och att analytiker och andra smarta hjärnor – och smarta tekniska lösningar – kommer bli mer intressanta än traditionella reklambyråaktiviteter.

Christer Pettersson Apollo

 

 

 

 

Christer Petterson
-Gästbloggare och tidigare Nordic E-commerce Manager på Apollo (nu E-commerce Manager på arvato) samt co-creator i framtagande av boken . Mer om Christer på Linkedin.

Taggar: Apollo data & analys digital konkurrenskraft digital resa digital transformation erbjudande & intäktsmodell företagsnivå Google kanaler resebranschen stora företag