Hur attrahera fler kvinnor till tech & IT?
Sluta prata om tech & IT!

Woman Shushing --- Image by © Royalty-Free/CorbisSkall ge mig på ett ämne som känns lite ovant och jag gör det därför med stor ödmjukhet och respekt då ämnet är viktigt. Det handlar om jämställdheten i det som ofta kallas tech- eller IT-sektorn. Det som fick mig att formulera mig denna gång var Sthlm tech fest som gick av stapeln idag på Stockholm Waterfront. Enligt arrangören var vi närmare 3000 personer på plats och det är fantastiskt att se vilken enorm våg av nya startups som sveper över Stockholm i en allt stridare ström. Några av mina nya favoriter är Fuffr som för on- och offline än närmare varann, Peppy pals som gör spel som utvecklar barns empati och Mapillary som är en crowdsourcingtjänst för gatuvyer i kartor. Fantastiska alla tre och det fanns många fler.

Det som fastnade mest var dock inte alla dessa grymma nya bolag utan jämställdhetsdebatten som blossade upp. Den var en stor del av Twitterflödet och en stor del av konversationen på plats. Det var svårt att inte lägga märke till skevheten på scen. 9 av 10 i panelerna var typ som jag, vita män runt 40. När startups pitchade sina bolag såg det ungefär likadant ut med den skillnaden att snittåldern kanske var 10 år yngre.

Varför är det så frågar man sig?

Ett svar är så klart att arrangören inte ansträngt sig tillräckligt för att jämna ut panelerna, precis som många tidigare konferenser också fått kritik för (minns Internetdagarna för några år sedan. Läs Fredrik Wass sammanställning och liknande debatt om SIME, läs Maja Stridsberg) och det är väldigt tråkigt. Min förhoppning är dock att även om det går sakta kommer det bli allt bättre i takt med att frågan får allt större uppmärksamhet (bland annat DI och Jämställdhetsexperten).

En annan anledning som hänger ihop med den första är att det är färre kvinnor i tech och IT vilket gör det svårare för arrangörer att hitta dem, särskilt om de är vita män med mestadels vita män i kontaktlistan. Hur gör vi då för att attrahera mer tjejer till techsektorn? En sak är så klart att visa upp fler kvinnliga förebilder där konferenser har ett stort ansvar men jag skulle också vilja sätta fingret på någon annat.

Vi måste sluta prata om tech och IT.

Utmärkta Digitaliseringskommissionen som av regeringen har som uppdrag att svara på hur Sverige skall bli bäst i världen på att tillvarata digitalisering har just jämställdhet som ett av 22 områden de identifierat inom digitalisering. De konstaterar att ”Jämställdheten inom it-området ska öka kraftigt.” Women in tech som igår samlade 1000 tjejer är ett annat exempel. Stockholm tech likaså. Alla sätter de epitetet IT och tech på området.

Jag är övertygad om att många fantastiskt kompetenta tjejer väljer bort branschen för att de inte känner sig som en IT-tjej eller techwoman. Jag vet inte om det beror på arv, miljö eller normer men jag kan konstatera att teknikintresset hos killar generellt sett är högre redan vid tidig ålder och att detta följer med in i de skol- och yrkesval som senare görs. Tech och IT kopplas samman med programmerare och joltcola (det senare iaf på min tid) och det är synd då även tech startups handlar om så mycket mer än programmering. Kanske mest av allt handlar det om att förstå människan och dess ändrade beteenden (beteendevetenskap) samt hur vi når och når fram till dem (kommunikation och psykologi). Att hitta talanger i dessa bolag är kritiskt (HR/Personal) och ofta chockar de marknaden med helt nya och smarta intäktsmodeller (Ekonomi). Även om fler kvinnliga programmerare vore önskvärt så kanske det kan vara lättare att nå fram till kvinnor genom dessa andra yrkeskategorier, alla som har ganska lite med just tech och IT att göra?

Men det är ju IT- och techbolag kanske du frågar dig?

Jag skulle vilja svara med en motfråga -vilka bolag eller branscher är inte tech/IT idag? Alla branscher har digitalisering som en allt viktigare komponent. Det gäller industri-, service- såväl som den offentliga sektorn och om du tänker efter är det få branscher som inte kvalar in här. Dessutom har alltfler så kallade IT-bolag/tech startups allt oftare en dimension i den fysiska världen. Som exempel Fuffr ovan. Uber, Wrapp och iZettle (varav de två sista också var på Waterfront idag) är andra exempel.

Jag, tillsammans med Marie Andervin skriver på en bok om digitalisering och jag jobbar dagarna i ända med att få företag, ofta traditionella, att blir mer digitalt mogna. Ofta får jag frågan -hur vet man att man är digitalt mogen? Jag brukar svara:

När man inte använder ordet digitalt.

 

Tillagt: I dialog med Digitaliseringskommissionen bekräftar de att ett av problemen är att ord som teknik, programmering etc. uppfattas maskulina och just programmering beskrivs ofta utifrån matte och logik (maskulint) snarare är språk (feminint). Bland forskarna på ämnet finns Inger Boivie på institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet. Läs mer om det här.

Taggar: digital konkurrenskraft digital mognad företagsnivå individnivå kompetens

 • Mia Maria Sandell

  Tack Joakim för den artikeln. Håller med förstås 100%, det handlar inte om digitalt utan om vår förmåga att integrera IT på ett naturligt sätt som underlättar, expanderar och möjliggör att processer, transaktioner, rutiner och kommunikationen flödar på ett naturligt sätt i händerna på användaren. Killarna, ursäkta mig, har en otrolig förmåga att glömma bort att IT ska fungera i händerna på en människa även om själva IT inte syns, och speciellt då och då pratar jag om Internet of things. För 2-3 år sedan var jag bollpank till en start up med en fantastisk lösning för hur jag kan komma åt information genom att bara lägga mobilen mot ett objekt, papper, tyg, sak, föremål – en transparent lösning utan en enda knapptryckning. Överföringstekniken kallas NFC, Near Field Communication. Hittills har denna teknik bara förekommit i samband med mobila betalningar och det har hamnat på is eftersom man inte kan komma överens om det är tillräckligt säkert eller inte. Som kvinna och mer intresserad av att förenkla distributionen av informationen och göra den lätttillgänglig utan att behöva vara tekniskt begåvad såg jag direkt så många möjligheter. Men vad hjälpte det, eftersom branschen inte bara har för många män så är den också infekterad av att ingenting kan göras om inte pengarna finns, show me the money and I will work for you, är vad som gäller. Mitt perspektiv går längre än så. Om vi ska kunna skapa något som är hållbart så kan vi inte börja med pengarna först. Vi behöver titta på vad produkten eller tjänsten kan erbjuda till samhället, medborgaren och i det långa loppet. Detta är kvinnorna bättre på att se.

 • Joakim Jansson

  Hej och tack för kommentar Mia!

  Jag tror du kan ha rätt i att kvinnor generellt har lättare att utgå från människan snarare än tekniken vilket så klart är direkt avgörande att göra för att kunna bygga bra tjänster. Jo, jag kommer ihåg den vecka du stormade in för några år sedan på Borneo lycklig efter att ha fått ta del av NFC första gången 🙂 Det är tråkigt att det inte hänt något än. Tyvärr är det många bra tekniska lösningar som aldrig får fäste för att ”rätt” aktörer inte stödjer dem av olika anledningar. När det gäller att få mer balanserade arrangemang och event tänker jag att det är liknande som i valberedningar. Det behövs fler kvinnor i dem för att få in fler i styrelsen. Iom att de flesta organisatörer är män och de har nätverk som till större delen består av män och att det är mycket jobb att arrangera ett event så gör man det som minskar arbetet mest. Det innebär att de använder sina, oftast manliga, kontakter för att tillsätta paneler etc för att det går snabbare och är enklare. Om man får in kvinnor som organisatörer kan de på samma sätt använda sina, till större delen kvinnliga, nätverk för att på så sätt också agera enligt minsta motståndets lag.

 • Ulrika Algotsson

  Hej!

  Bra och välformulerat inlägg. Ska läsa din och Maries bok med spänning så snart jag kan och får! Jag har också medverkat på en del av dessa Tech Startup-event och blivit inspirerad och imponerad. Wow – vad det händer mycket i Stockholm. Men tyvärr har jag blivit nedslagen av att formatet är så oerhört likriktat. Inte bara ur ett kvinnoperspektiv utan också ur ett värderingsperspektiv över vad som är spännande, intressant och hur du ska göra dig intressant för kapitalet. Överraskningsmomenten tog slut efter 5-6 gången och nu hittar jag inte dit längre. Jag förde också lite liv på Twitter om detta och erbjöd mig som kvinna att bidra, men inte ens en kommentar fick jag. Jag är VD i ett start-up som har en färdig pitch och en färdig säljbar lösning som söker kapital för sin kundtillverkning. Men icke. Inte än. Jag letar därmed vidare på annat håll. Tycker tyvärr inte att kvinnor hjälper varandra så himla mycket heller. Så det är nödvändigtvis inte en könsfråga. Du behöver göra dig köpbar & det är det jag nu jobbar med. Och en & annan kund hittar till oss och vår nya paketering. Så spännande. Att ge upp hamnar inte på min karta. Alltid hitta nya vägar är det enda som funkar. Tack att du tog dig tid att skriva. Alltid spännande lösning! / Ulrika Algotsson, Allgood AB, Avtala AB, House of Potential AB…

 • Joakim Jansson

  Tack Ulrika för fina ord och bra tankar! Ja, jag kan hålla med om att formatet är likriktat även om jag generellt gillar det. Det är ju uppenbart att det riktar sig mot investerare och startups med fokus på online och skalbarhet. De allra flesta startups och även investeringar som görs handlar ju dock inte om att försöka ta över världen, Det vore intressant med event som även har med andra typer av entreprenörer. Kanske du skall dra igång?

 • Pingback: The trillion dollar startup pitch | Paulina Modlitba Söderlund()