Skrivet av Joakim Jansson den 25 september 2018

#DagensRosling

Inspirerad av den fantastiska boken Factfulness av Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling ville vi dra vårt strå till stacken för att öka kunskapen om världens tillstånd.

Vi ville inte skapa en tävling utan egentligen bara få oss alla att lära oss lite mer om världen och att vara mer faktabaserade när vi talar om den. Samtidigt behöver vi inse att siffrorna inte har svaret på allt så Hans citat är bra att tänka på:

Det går inte att förstå världen utan siffror, och det går inte att förstå världen enbart med siffror

Hans Rosling

Så hur gick det för de som svarade?

Till att börja med stort tack till er drygt 100 personer som svarade på alla 13 frågor under perioden -snyggt jobbat!

Det gick generellt betydligt bättre för er än för de enligt boken över 12000 Roslings testat genom deras föreläsningar så det verkar som jag har många kloka huvuden runt mig (några kanske också haft den goda smaken att läsa boken innan). 4 stycken hade till och med rätt på alla 13 frågor!

Om du vill se hur alla svarat klicka här.

Avslutningsvis

Det mesta i världen går åt rätt och det är ju just det som är Roslings budskap och om vi förstår hur det verkligen ser ut så kan vi fatta bättre beslut i våra privatliv, i yrkeslivet eller när vi går och röstar.

När vi har en faktabaserad världsbild kan vi inse att världen inte är så dålig som det verkar – och vi kan inse vad som behöver göras för att fortsätta förbättra den. – Slutord i Factfulness

Vill du lära dig ännu mer om världen och det arbete som Roslings gör? Ett tips är då att kolla Gapminder.org! Och boken Factfulness kan du köpa här.

Tack för att du läst och engagerat dig!

/Joakim och gänget på DigJourney

Free material from www.gapminder.org

Roslings berättar om varför de skrev Factfulness

Spela Why we wrote Factfulness Why we wrote Factfulness
Why we wrote Factfulness

Vill du kan du fortsatt testa dig för att se hur mycket du förstår om världen, stanna då här så länge och gå in på undersökningen