Hur attrahera fler kvinnor till tech & IT? Sluta prata om tech & IT!
Skall ge mig på ett ämne som känns lite ovant och jag gör det därför med stor ödmjukhet och respekt då ämnet är viktigt. Det handlar om jämställdheten i det som ofta kallas tech- eller IT-sektorn. Det som fick mig att formulera mig denna gång var Sthlm tech fest som gick av stapeln idag på Stockholm Waterfront. Enligt arrangören var vi närmare 3000 personer på plats och det är fantastiskt att se vilken enorm våg av nya startups som sveper över Stockholm i en allt stridare ström.
Det som fastnade mest var dock inte alla dessa grymma nya bolag utan jämställdhetsdebatten som blossade upp. Den var en stor del av Twitterflödet och en stor del av konversationen på plats. Det var svårt att inte lägga märke till skevheten på scen. 9 av 10 i panelerna var typ som jag, vita män runt 40. När startups pitchade sina bolag såg det ungefär likadant ut med den skillnaden att snittåldern kanske var 10 år yngre.
Varför är det så frågar man sig?
Ett svar är så klart att arrangören inte ansträngt sig tillräckligt för att jämna ut panelerna, precis som många tidigare konferenser också fått kritik för (minns Internetdagarna för några år sedan. Läs Fredrik Wass sammanställning och liknande debatt om SIME, läs Maja Stridsberg) och det är väldigt tråkigt. Min förhoppning är dock att även om det går sakta kommer det bli allt bättre i takt med att frågan får allt större uppmärksamhet (bland annat DI och Jämställdhetsexperten).
En annan anledning som hänger ihop med den första är att det är färre kvinnor i tech och IT vilket gör det svårare för arrangörer att hitta dem, särskilt om de är vita män med mestadels vita män i kontaktlistan. Hur gör vi då för att attrahera mer tjejer till techsektorn? En sak är så klart att visa upp fler kvinnliga förebilder där konferenser har ett stort ansvar men jag skulle också vilja sätta fingret på någon annat.
Vi måste sluta prata om tech och IT.
Utmärkta Digitaliseringskommissionen som av regeringen har som uppdrag att svara på hur Sverige skall bli bäst i världen på att tillvarata digitalisering har just jämställdhet som ett av 22 områden de identifierat inom digitalisering. De konstaterar att "Jämställdheten inom it-området ska öka kraftigt." Women in tech som igår samlade 1000 tjejer är ett annat exempel. Stockholm tech likaså. Alla sätter de epitetet IT och tech på området.
Jag är övertygad om att många fantastiskt kompetenta tjejer väljer bort branschen för att de inte känner sig som en IT-tjej eller techwoman. Jag vet inte om det beror på arv, miljö eller normer men jag kan konstatera att teknikintresset hos killar generellt sett är högre redan vid tidig ålder och att detta följer med in i de skol- och yrkesval som senare görs. Tech och IT kopplas samman med programmerare och joltcola (det senare iaf på min tid) och det är synd då även tech startups handlar om så mycket mer än programmering. Kanske mest av allt handlar det om att förstå människan och dess ändrade beteenden (beteendevetenskap) samt hur vi når och når fram till dem (kommunikation och psykologi). Att hitta talanger i dessa bolag är kritiskt (HR/Personal) och ofta chockar de marknaden med helt nya och smarta intäktsmodeller (Ekonomi). Även om fler kvinnliga programmerare vore önskvärt så kanske det kan vara lättare att nå fram till kvinnor genom dessa andra yrkeskategorier, alla som har ganska lite med just tech och IT att göra?
Men det är ju IT- och techbolag kanske du frågar dig?
Jag skulle vilja svara med en motfråga -vilka bolag eller branscher är inte tech/IT idag? Alla branscher har digitalisering som en allt viktigare komponent. Det gäller industri-, service- såväl som den offentliga sektorn och om du tänker efter är det få branscher som inte kvalar in här. Dessutom har alltfler så kallade IT-bolag/tech startups allt oftare en dimension i den fysiska världen. Som exempel Fuffr ovan. Uber, Wrapp och iZettle (varav de två sista också var på Waterfront idag) är andra exempel.
Jag, tillsammans med Marie Andervin skriver på en bok om digitalisering och jag jobbar dagarna i ända med att få företag, ofta traditionella, att blir mer digitalt mogna. Ofta får jag frågan -hur vet man att man är digitalt mogen? Jag brukar svara:
När man inte använder ordet digitalt.
Tillagt: I dialog med Digitaliseringskommissionen bekräftar de att ett av problemen är att ord som teknik, programmering etc. uppfattas maskulina och just programmering beskrivs ofta utifrån matte och logik (maskulint) snarare är språk (feminint). Bland forskarna på ämnet finns Inger Boivie på institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet. Läs mer om det här.
@joajan det där är ett jätteviktigt perspektiv, vi vet ju från forskning hur bara ord som teknik, programmering etc är maskulint kodade
— Digikommissionen (@digikommission) September 8, 2014