Skrivet av Joakim Jansson den 25 februari 2015

Digitalt Nirvana -den digitala resans slutdestination

Det kan måhända vara lite förmätet att jämföra ett slutmål i ett bolags digitala utveckling med detsamma i en religiös tro. Det som gör att vi ändå väljer att göra det är att det dels finns en hel del likheter i själva vägen dit, dels att vi gillar ordet nirvana då det skapar en tydlig känsla av slutmål och något nästan ouppnåeligt. Med andra ord så som vi tycker en bra vision bör vara.

Digitalt Nirvana -den digitala resans slutdestination
Digitalt Nirvana -den digitala resans slutdestination

Det kan måhända vara lite förmätet att jämföra ett slutmål i ett bolags digitala utveckling med detsamma i en religiös tro. Det som gör att vi ändå väljer att göra det är att det dels finns en hel del likheter i själva vägen dit, dels att vi gillar ordet nirvana då det skapar en tydlig känsla av slutmål och något nästan ouppnåeligt. Med andra ord så som vi tycker en bra vision bör vara

Joakim Jansson & Marie Andervin

Författarna till boken Att leda digital transformation

Låt oss förklara. Nirvana är alltså slutmålet i den buddhistiska tron där den som har kunskap och gör rätt saker, etiskt och praktiskt, når ett stadium av upplysthet, det vill säga nirvana. Det är en evig strävan som i det närmaste är omöjligt att uppnå men som genom sin tydliga beskrivning på vad som krävs för att nå dit ger en tydlig riktning för de som väljer att gå denna väg.

Lite på samma sätt är det med den digitala resan eller digital transformation som det också kallas. Syftet är att tydligt beskriva vad ett företag måste jobba med för att bli alltmer digitalt mogen och därmed successivt öka sin konkurrenskraft. På samma sätt som i buddhismen är det väldigt svårt att nå slutmålet, men det går likväl att beskriva det. Denna beskrivning fungerar alldeles utmärkt att sätta som en vision i ett företags digitala arbete.

Så här lyder författarnas definition av digitalt nirvana

Ett företag som genom digital mognad maximerar sin långsiktiga konkurrenskraft. Företaget delar inte in sin verksamhet i on- och offline utan arbetar helt kanaloberoende och det genomsyrar alla delar av verksamheten.

Organisationen förstår fullt ut sin marknad och omvärld och ser vart den är på väg och har förmågan att löpande, och med maximal effektivitet, anpassa sig efter förändringarna för att på bästa sätt skapa värde för sina målgrupper genom rätt erbjudande vid rätt plats och vid rätt tid.

Inom DigJourney har börjat använda denna i alltfler föredrag och workshops och reaktionen brukar ofta vara en mix av aha-upplevelse och lättnad. Aha-upplevelsen innehåller nog lika mycket "ja just det. så klart" som att det verkligen är så mycket nytt. Lättnaden finns kanske för att det fanns en rädsla för att det skulle mynna ut i något som skulle vara helt obegripligt och väsensskilt från det som görs och tänks idag. En av poängerna med vår metodik och bok är just att till syvende och sist handlar det om att landa i ett bolag som har en plan och den planen skall leda till hur företaget bäst skapar värde (fyller deras behov) för sina målgrupper.

Hur känner du inför detta? Tycker du något saknas? Kommentera nedan eller på Linkedin (svenska går bra även på Linkedin)

Hur man når digitalt nirvana skall vi prata om i nästa inläggFölj oss på Twitter eller signa upp dig på vårt nyhetsbrev så missar du inte det.

The article in English
___________

Kommentar 1: Delar av texten ovan är hämtad från vår kommande bok om digital transformation.

Kommentar 2: Slutmålet vi här pratar om är inte absolut. Det är relativt sin omvärld så i takt med att omvärlden tar kliv fram flyttas även slutmålet framåt. Detta gäller så klart vår arbetsmetodik i stort också då bedömningar av ett företags digitala mognad görs.