Skrivet av Joakim Jansson den 4 oktober 2015

En kväll i integrationens tecken– steg för steg

Fem dagar, 25 ideellt arbetande, 500 besökare och 23 000 insamlade kronor. Men viktigast av allt massor med spännande och viktiga möten mellan nyanlända, infödda och andra svenskar.

Spela #TorsbyTillsammans || En kväll för människor på flykt #TorsbyTillsammans || En kväll för människor på flykt
#TorsbyTillsammans || En kväll för människor på flykt

Fem dagar, 25 ideellt arbetande, 500 besökare och 23 000 insamlade kronor. Men viktigast av allt massor med spännande och viktiga möten mellan nyanlända, infödda och andra svenskar. Det blev resultatet av "En kväll för människor på flykt" i Torsby som skedde i samband med den tv-sända galan "Hela Sverige skramlar" i tisdags. Då kvällen blev en väldig framgång och fler kanske gått i liknande tankar vill vi dela med oss av hur vi gick till väga. Vi hoppas det kan inspirera och förenkla för andra att göra något liknande.

En av syftena med att vi startade DigJourney var för att vi förutom att hjälpa företag i digital transformation kunna ägna arbetstid åt saker som är riktigt viktiga. Därför har vi engagemang i Expo och Ecpat och därför har vi under en tid hjälpt ett nystartat asylboende i Torsby, en ort och en kommun som två av oss har starka kopplingar till. Det är bakgrunden till varför vi valde att genomföra "En kväll för människor på flykt" i Torsby.

Integration sker inte från en talarstol i riksdagen. Det sker i mötet mellan människor.

Om Torsby

Torsby är en liten kommun i norra Värmland där 12 000 personer bor i kommunen och 4000 i tätorten. Torsby är en kommun likt många andra småkommuner som kämpar mot avfolkning och där politiker med begränsade resurser försöker balansera med ena foten på gaspedalen och andra på bromspedalen. Det innebär nysatsningar inom exempelvis turism samtidigt som skolor tvingas läggas ned. Missnöjet gror i vissa grupper och SD och den tydligt uttryckta främlingsfientligheten ökar. Samtidigt har flyktingmottagande i Torsby, på samma sätt som i övriga landet, ökat kraftigt senaste tiden och runt 500 flyktingar uppskattas finnas i kommunen för närvarande.

Torsdag: Idén uppkom

Undertecknad och Johan Forsberg har under en tid diskuterat om och i så fall hur man skulle kunna göra Torsby till en förebild för integration. I torsdags förra veckan hade vi ett kvällsmöte med ett helt annat tema. Johan kläckte då idén att vi borde göra en gala i Torsby samtidigt med "Hela Sverige Skramlar" i Globen. Enda problemet var att galan var endast fem dagar bort. Idén sammanföll dock med att vi bägge skulle till Torsby under helgen som skulle komma vilket gjorde idén mer realiserbar. Samsändning av galan på Biograf Stjärnan i Torsby kom upp och vi kollade upp möjligheterna till detta med Blixten & Co, initiativtagare och arrangör till galan, som gav tummen upp. Två medlemmar från det lokala rockabillybandet Top Cats, sångaren Jon Kleppenes och Fredrik Lilja, kontaktades och vi diskuterade om de kunde närvara. Vi landade i att de sannolikt kunde vara med, men det berodde på om de andra i bandet kunde. Erik Jonsson på asylboendet Millmark Center kontaktades också för att höra vad han trodde och om han kunde vara engagerad. Han trodde benhårt på det och lovade att ställa upp.

Fredag: Möten i Torsby men fortsatt inte beslut på att genomföra evenemanget

På fredag befann vi oss bägge i Torsby och vi tog idén vidare lokalt. Huvudägaren Örjan Classon på den digitala byrån Sticky Beat engagerade sig och även kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen lovade att hjälpa till om vi behövde. Biograf Stjärnan och föreståndaren Frida Henriksson kontaktades för att höra om vi skulle kunna använda lokalen. Helt självklart var det inte då det skulle visas film den dagen men vi fick go. Vi testade att streama i biografen, fick bild med inget ljud.

På Örjans inrådan träffade vi Jenny Skilberg och Lena Rattfelt som någon vecka tidigare startat en lokal insamling till UNHCR riktad mot Torsbys företagare (något som uppmärksammades av Aftonbladet). Detta initiativ gick under namnet TorsbyTillsammans. Jenny och Lena var 100 % på och ville vara med och arrangera kvällen. Vi kontaktade också Röda Korset i Torsby som är en knytpunkt för de olika asylboenden som finns i kommunen. Dessutom hörde vi av oss till Lina Sundberg, VD för näringslivsbolaget TUAB som lovade att hjälpa till att sprida information om vi skulle köra.

En handlingsplan togs fram och vi startade en stängd facebookgrupp för dialog kring projektet. Då vi var så sent ute och visste att vi behövde engagera lokalmedia började vi också skriva på ett pressmeddelande även om stora osäkerheter i upplägget fortsatt fanns.

Lördag: Vi kör! Namn bestäms och fler engageras

Möte med Röda Korset direkt på morgonen. Det renderar bland annat i tolkar till evenemanget. Vi kör därefter ett möte bland oss som arrangerar. Åtta stycken närvarade däribland ytterligare ett asylboende, Vandrarhemmet i Svenneby. Beslut på att köra evenemanget fattas. Vi går också genom alla tillstånd som krävs för genomförandet. Därutöver landar vi i att använda Jennys och Lenas namn TorsbyTillsammansPressbild tas och pressmeddelandet görs klart. Senare på eftermiddagen tas en logga fram.

Då Top Cats alla medlemmar inte kunde närvara kör Jon och Fredrik istället som konferencierer. För underhållning utöver den tv-sända galan engagerades istället den lokala sångerskan Vilda Eriksson. Den lokala musikföreningen Ge & Hör ställde också upp och ljud och ljudtekniker ordnades. Trots nya tester på Biograf Stjärnan fortsatt inget ljud för videostreaming dock. Det misstänks vara en felkoppling i biografens system. Torsby Kommuns IT-chef tas in och han tror sig ha en lösning.

Söndag: Den externa kommunikationen inleds och programmet börjar ta form

Pressmeddelandet går ut, journalister kontaktas och en extern Facebook-sida skapas. Alla organisatörer bjuder in sina kontakter och följare börjar ramla in. En affisch tas fram. Utöver detta informeras flyktingarna på asylboenden.

Programmet för tisdagens arrangemang börjar falla på plats. Allt som behöver göras under morgondagen planeras och avsaknaden av ljud för streaming på biografen får sin lösning. ÄNTLIGEN (Tack Björn!).

Vi börjar också spekulera i hur många som kan komma. Vore grymt med 100 personer konstaterar vi.

Måndag: Kommunikationen intensifieras och det är full fart på alla håll

Ett evenemang skapas på Facebook på måndagmorgonen och inbjudningarna går ut. NWT skriver en artikel och VF likaså. Affischerna trycks och sätts upp överallt där det rör sig folk i Torsby (livsmedelsbutiker, skolor, frivilligorganisationer,  trossamfund osv.) Evenemanget publiceras också på Visit Värmlands sajt och information rullar på kommunens skylt vid E45:an.

Utdrag av kommunikation/media 

En mängd saker löses under dagen: transport till asylboenden, sponsorer till godis och tilltugg, fler nysvenskar som vill laga mat tas in, restaurangkök fixas, matlagning inleds, tillstånd från polisen och räddningstjänsten fixas, T-shirtar trycks, tre fotografer engageras och det slutgiltiga programmet sätts. Och så vidare.

Trots att vi gick ut med evenemanget endast några timmar tidigare börjar det kännas som om det skulle kunna dra en del folk. Siffran 150 börjar nämnas som ett drömmål. Men nej, hundra blir det nog. Kanske.

Tisdag: Dagen D är här. Upp till bevis.

Nu är det då äntligen dags. Fem intensiva dagar skall nå sin kulmen. Redan på morgonen är förväntningarna höga.

I morgontidningarna finns det tryckta artiklar om "En kväll för människor på flykt" och det börjar snackas en hel del i sociala medier om evenemanget (även kritiska främlingsfientliga röster höjs i lokala forum men dessa är i minoritet).

Vi träffas kl 15 för att rigga och dörrarna öppnas 17.30. Scen byggs, soundcheck genomförs, popcorn poppas, lokalen piffas upp och det sista i manus för kvällen sätts. På annat håll lagas det mat för fullt. Allt känns förvånansvärt mycket under kontroll. Sveriges Radio kommer förbi och gör ett inför-reportage. (Lyssna på P4 Värmlands intervju med Jenny, Jon och Fredrik! Från 1:17:40 ungefär).

Jag pratar med Erik på det ena av asylboendena. Han berättar att det verkar som om nästan alla hos honom vill komma. Johan som driver ett annat boende säger att det verkar vara likadant hos honom. Alltfler tackar ja på Facebook också. Förhoppningarna stiger.

Tisdag afton: Dörrarna öppnas och succén blir ett faktum

Klockan passerar kl 17 och ungefär kvart över dyker den första bussen av nyanlända upp. De ser glada och förväntansfulla ut. De får välkomstdrink (hela kvällen är alkoholfri) och det bjuds på godis och popcorn. Vi hinner inte riktigt kommunicera att de var tänkta för barnen så nästan allt är slut redan kl 17.30. Mer godis rings in och popcorn maskinerna går på högvarv. Infödda svenskar kommer nu också (ja från prick 17.30 så klart :) Fler bussar med nyanlända kommer. Maten serveras och alla säger att det smakar fantastiskt. Maten kommer både från den lokala restaurangen Annies Kabyss och från nysvenskar som bjuder på fryka, hummus, tabboleh etc. Stämningen är magisk. Barn från alla världens hörn leker ihop framme vid scenen där Vilda underhåller. Jon, Fredrik, Jenny och Lena berättar om vad som ligger bakom TorsbyTillsammans och deras erfarenheter av  integration. Xaled tolkar till arabiska. De nyanlända hälsas välkomna och de applåderar och ser glada ut.

Utdrag av bilder från kvällen (Foto: Camilla Classon)

Parallellt med att folk väller in och att se till att alla får det de vill ha försöker vi hålla igång i sociala medier. Vi hinner väl i ärlighetens namn inte riktigt med det på det sätt vi önskat förutom Johan som sitter i Nacka och håller Twitterströmmen flödande. Undertecknad ger sig på Periscope och andra Instagrammar. Camilla, Anki och Thomas fotar. Stillbild och rörligt.

Bland oss som arrangerar vimlar tankarna. Hur många kan det egentligen vara här? Det måste vara mycket mer än 150. Vi ger oss på att räkna. Etthundra. Tvåhundra. Trehundrafemtio i lokalen just nu! Galet! Med de som kommer och går under kvällen får vi det till ungefär 500 personer som valt att ta del av kvällen. Wow! Vilken uppslutning och vilken succé.

Resultatet av fem dagars arbete

Från NWT 1 oktober. (Foto: Camilla Classon) 

Låt oss summera vad resultatet efter dessa dagar blivit. Visst var det intensivt men det var så många som var engagerade och ville delta så det gick förvånansvärt smidigt trots den korta framförhållningen.

Antal ideellt arbetande: 25

Antal organisationer och företag involverade: 20

Antal mediereportage: fem (två vardera i NWT och VF och ett i P4)

Facebook: 733 gilla på Facebooksidan. Räckvidd: 26 000 personer. Interaktioner: 4300

Andra sociala medier: Twitter (40 RTs och Favorites), Instagram (500 likes) och Periscope

Antal besökare under kvällen: ca 500

Insamlade pengar under kvällen: 23 000 kr. (Hela insamlingen kan ni se här)

Kvantitativ statistik i all ära men det som riktigt berör oss är möten mellan människor och inlägg som detta:

Inlägg på Facebook efter evenemanget

Många liknande berättelser finns från under kvällen och det är dessa som är det mest fantastiska av allt. Det är tydligt att om vi bara ser till att våga se människorna bakom de annorlunda namnen, hudfärgerna eller språken inser vi att vi har betydligt mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Ibland krävs också en liten spark i baken för att vi skall våga ta steget.

För vår egen del i TorsbyTillsammans ser vi detta som en start och endast en liten, men viktig, anhalt på en lång resa. En resa mot ett varmare och bättre Torsby. Ett Torsby där människor känner trygghet och styrka i varandra snarare än rädsla och misstänksamhet.

För den som vill göra eller som gör något liknande

Hoppas detta långa inlägg kan inspirera till fler möten mellan människor med olika bakgrund och kulturer. Funderar du på att göra något liknande och vill bolla en idé – hör gärna av dig så skall vi försöka hjälpa till! Vi är också intresserade av samarbeten med andra liknande initiativ att lära från. Vår ambition är att Torsby skall bli en förebild för integration. Att kunna bli det innebär att vi måste lära oss av andras bra och mindre bra initiativ så dela gärna dessa. TorsbyTillsammans når du här.

Vi som arrangerade evenemanget är: Annies Kabyss, asylboenden Millmark Center och Torsby Vandrarhem, Sticky Beat AB, Biograf Stjärnan, Rutan, aktin Kiropraktik & Hälsa samt Torsby Kommun.

Stort tack till alla andra som gjorde evenemanget möjligt: Thomas Hoflin på Anymotion (som bland annat gjorde den inledande filmen), Jon och Fredrik i Top Cats, TUAB, Björn Gottfridsson, Michael Åkerlund och Ge & Hör, Xaled Mohammed, Khadija, Lina, Camilla Classon, Moudar, Ahmed Ali, Toria, Dals livs, ABF, Röda Korset, Veolia Torsby, Lennart Björklund, RM Tryck och Morgan Oldenmark.