Skrivet av Joakim Jansson den 25 november 2019

Future Proof Maturity Matrix - en transformationsmetodik som kombinerar digitalisering och hållbarhet

Future Proof Maturity Matrix - en transformationsmetodik som kombinerar digitalisering och hållbarhet
Future Proof Maturity Matrix - en transformationsmetodik som kombinerar digitalisering och hållbarhet

På Internetdagarna, 25 -26 november 2019 hade DigJourney en heldag på ämnet Digitalisering + Hållbarhet = Framtidssäker?. En härlig dag med grymma panelister och talare och en minst lika grym publik.Och vad skulle passa bättre än att lansera en metodik som handlar om just digitalisering och hållbarhet än på ett sådant event? Sagt och gjort - vi lanserade Future Proof Maturity Matrix och vill berätta lite om den här. (Ta gärna del av presentationen via Slideshare)

Vad är Future Proof Maturity Matrix för något?

Det är en metodik för att framtidssäkra verksamheter och som inte bara ser på digitalisering utan även på hållbarhet.

Varför lanserar vi Future Proof Maturity Matrix?

  • Digitalisering och hållbarhet är två enorma förändringsvågor som vi menar bör ses i ett sammanhang.
  • Transformation är transformation: Det allra mesta i att driva transformation är lika oavsett prefix.
  • Spar tid och resurser: Genom att se på detta tillsammans så kan verksamheterna spara resurser genom att endast en transformation behöver göras.
  • Det skapar mer engagemang vilket är en nyckel för att lyckas med transformation: Vissa går igång på digitalisering, andra på hållbarhet. Genom att slå ihop dessa så får fler en större motivation i transformationen.
  • Ansvarsfull digitalisering = hållbar digitalisering. Vi har alla upplevt både digitaliseringens fördelar och de baksidor som den kan föra med sig. Det blir tydligt att digitalisering inte är ett självändamål men det är hållbarhet däremot. Det är dags att vi agerar digitalt moget och ser på konsekvenserna i en digitalisering och att vi tar ansvar för dem. Genom att se på digitaliseringen med hållbarhetsglasögon gör vi just det.
  • Digitalisering kan och bör stötta hållbarhet: genom att nyttja digitalisering på rätt sätt så accelereras hållbarheten.

Hur har vi gjort för att ta fram Future Proof Maturity Matrix?

Den är baserad på Digital Maturity Matrix som är vår metodik för digital transformation. Den metodiken är byggd som en generell transformationsmetodik vilket gör att vi i Future Proof Maturity Matrix, inte bara adderar digitalisering utan även hållbarhet.

Vad händer nu?

Vi har jobbat i ungefär ett år och lanserar nu en beta som vi kommer vidareutveckla med co-creators och kunder framöver.

Och nej vi kommer inte sluta med digital transformation. Tvärtom anser vi att de hänger så intimt ihop med varandra, att de knappt går att separera, och vi vill få med våra kunder och partners på den integrerade resan, för att framtidssäkra såväl verksamheter som vår värld.