Skrivet av Johan Forsberg den 30 juli 2017

Säg hej till Henrik Gustafson!

Henrik är vår nya trummis på DigJourney.
Han har som rådgivare tidigare hjälpt företag och organisationer med sin digitalisering, och dessförinnan haft ledande roller i flera digitala startups.

Henrik Gustafson
Henrik Gustafson

Vi ställde några frågor till honom...

Vad skulle du beskriva som de främsta nycklarna i digital transformation? 

Ledarskapet är utan tvekan den främsta nyckeln. Det skapar sammanhang och förutsättningar att bygga rätt förmågor i rätt takt och koppla ihop dem. Det är en förändringsprocess som måste ägas av ledningen. Den andra nyckeln handlar om tillämpa agila arbets- och tankesätt på alla plan. I grunden handlar det om att sluta detaljplanera och istället jobba mot en allt tydligare övergripande målbild. Beslut fattas med en enkel iterativ process - hitta, välja, göra och lära. I möjligaste mån byggs beslut på validerade kundinsikter. Nya idéer och lösningar testas av iterativt och förkastas eller förädlas. På så sätt både lyckas och misslyckas man billigt och snabbt. Den tredje nyckeln är infrastruktur och lösningar. Men börja inte här - låt investerings- besluten, kravbilden och förmågan att tillämpa nya lösningar falla ut ur arbetet med de två förstnämnda nycklarna.

Vilket instrument kommer du spela i DigJourney (sång, gitarrer och keyboard är redan paxade!)? 

Det blir trummor så klart, så det blir ordning på takt och tempo ;-)

Vi vet att du har extremt bra koll på vad som händer inom området, vilka tre TED-talks om transformation tycker du att vi absolut inte får missa?

Oj tack! Då vill jag lyfta fram några föredrag som understryker och förtydligar det jag pratade om gällande nycklarna med digital transformation.
The Art of Innovation, Guy Kawasaki 
Digital Disruption is a Human Thing, Steve Vamos 
Agile Leadership: Preparing for an Unconventional Career Path, Emily Philips

Som en bonus vill jag föreslå lite inspiration som handlar om hur vi alla systematiskt behöver utmana oss själva om vi ska leda förändring med framgång. Great leadership starts with Self-leadership, Lars Sudmann Nobody´s perfect… 

Vilka dikeskörningar inom transformation har du varit med om, och kan dela? 

Jag tror inte det finns någon transformation som inte haft en del dikeskörning, särskilt i början. De senaste åren har jag jobbat med flera offentliga verksamheter. Många verksamheter har blivit ganska duktiga, men i många fall har man på ledningsnivå ännu inte riktigt axlat ägarskapet över utmaningen. Förändringsledning är nyckeln, och här har jag sett många köra i diket.

Mingla med Henrik 

Passa på att mingla med Henrik och oss andra på DigJourneys mingel i Almedalen.