Skrivet av DigJourney den 16 november 2016

Stefan Svärdenborn – den mänskliga omställningen är nyckeln till en framgångsrik digital transformation

Internetdagarna bara några dagar bort (21-22 november) och vi på DigJourney håller i spåret Kickstarta er digitala transformation. Vi intervjuar våra externa deltagare. Denna gång Stefan Svärdenborn, VP Brand & Marketing på Trelleborg Group som i en traditionell bransch gjort underverk med sin digitala transformation.

Stefan Svärdenborn
Stefan Svärdenborn

Vad tänker du föra fram på Internetdagarna som är en framgångsfaktor i digital transformation?

– Att den mänskliga omställningen är nyckeln till en framgångsrik digital transformation. Man måste lyckas ställa om synsätt, verktygslåda och processer hos både företagsledningen och medarbetarna. Det kräver en omfattande, systematisk och mångfacetterad förändringsledning – med uthållighet.

Vilka är dina tre främsta tips avseende den förändringsledning som krävs för att genomföra bolagets digitala transformation på bästa sätt?

– Jobba i faser. Det första steget är att inventera, inspirera och övertyga. Nyttja experter, eldsjälar och framgångscase – såväl interna som externa – för att belysa och bevisa potentialen.

Skapa sen teoretisk förståelse och praktisk erfarenhet av vad ”det digitala” verkligen innebär för företaget och kunderna. Fokusera på pratiska element som workshops, affärssimulationer och gamificationövningar.

Parallellt med detta – och inte minst – låt sedan strategin, planen och initiativen växa fram i allt större omfattning och med allt högre hastighet. Att ”tvinga fram” ett svulstigt strategiprojekt som startskott riskerar att skapa en fördröjning och till och med en låsning i organisationen.

Vilka quick wins har ni som bolag gjort i samband med er digitala transformation som du kan dela med dig av?

– Börja inte från ett blankt papper och återuppfinn hjulet – inventera pågående digitala initiativ och accelerera och bygg vidare på det som redan funkar. Det är en klassiker som skapar resultat snabbt.

När det gäller nya initiativ så går det ofta snabbare att gräva där man står, än att bygga helt nytt på ny mark. Det krävs i och för sig sannolikt på sikt och bör startas tidigt, men snabba resultat kommer lättare från områden som angränsar till företagets nuvarande kärna.

Vilka fallgropar tycker du man bör vara extra uppmärksam på; fallgropar man kanske har svårt att identifiera på förhand?

– En fallgrop är ”digitalisering som självändamål” eller initiativ som inte är nog genomtänkta, förankrade och genomarbetade. Ivern att digitalisera affären och processerna kan ibland snedtända. Se till att hela tiden tänka kundnytta och differentiering, då går man sällan fel.

Tack Stefan, vi ses om några dagar!

– Tack själva.

Mer info om Internetdagarna 21-22 november.

Här kan du läsa mer om vårt spår Kickstarta er digitala transformation. Vi har en härlig skara talare och panelister. Här har du hela listan:

Hélène Barnekow, vd på Telia Sverige som är mitt inne i en fantastisk transformation. Läs intervju med Hélène.

Cecilia Beck-Friis, fd vvd på TV4 och numera vd på VR-bolaget Rayvr. Läs intervju med Cecilia.

Stefan Svärdenborn, se ovan!

Shahyan Khan, Partner – Transformation & Governance på nystartade Pink Mango, världens första beteendeinriktade investmentbank. Läs intervju med Shahyan.

Erik Sandström,Direktör Digitala tjänster på Arbetsförmedlingen som har tryckt gasen i botten i sin transformation. Läs intervju med Erik.

Susanne Bergh, Chef utveckling kundmöten och kanaler på Länsföräkringar som tagit greppet i digitaliseringen i försäkrings-Sverige. Läs intervju med Susanne.

Åsa Paborn, publiceringschef UR, ett public service bolag i skärningen mellan media och utbildning – bägge branscher i stor omvandling. Läs intervjun med Åsa.

Utöver dessa kommer också Edward Snowden och fler tungviktare delta på Internetdagarna.

Lars Alm

Boka workshop "Att leda digital transformation"

Denna mycket omtyckta workshop utgör ofta ett startskott och inspiration för verksamhetens digitala planering och strategi. Vi arbetar med grunderna för att leda digital transformation och varvar teori, inspiration och övningar.

Kontakta Lars