Publicerat den 24 juni 2025

Vibe coding - Internet goes punk - så här kommer du igång!

Vibekodning är på allas läppar (i alla fall i den pöl vi simmar i) och vi skulle vilja förstå lite mer om det och hur det kan skapa nytta så vi passade på att intervjua Kim Törnqvist, produktchef på Changemkr som efter ett gäng månader med vibekodande är något av en veteran på området...Men först ut lite klokskap med den legendariske musikproducenten Rick Rubin.


Spela Rick Rubin Says Vibe Coding Is the Punk Rock of Tech and AI Is Still Playing It Safe ✨✨ Rick Rubin Says Vibe Coding Is the Punk Rock of Tech and AI Is Still Playing It Safe ✨✨
Rick Rubin Says Vibe Coding Is the Punk Rock of Tech and AI Is Still Playing It Safe ✨✨

Vibe Coding Is the Punk Rock of Tech and AI Is Still Playing It Safe

Rick Rubin

Intervju med Kim Törnqvist, produktchef på Changemkr

Vi intervjuar Kim Törnqvist som i sin roll som produktchef använder vibekodning löpande i att skapa en SaaS-tjänst som stöttar changemakers och verksamheter att lyckas med AI- och digital transformation.

Det snackas en del om vibe coding just nu, skulle du kunna förklara vad det handlar om?

Vibecoding är att koda tillsammans med AI-agenter – ett slags parprogrammering där din kollega är en AI-modell som hjälper dig att tänka, strukturera och skriva kod snabbare. Enklare program kan byggas av vilken oteknisk person som helst, som jag, och utvecklare får enormt mycket avlastning och helt nya arbetssätt. AI föreslår, du styr. Det är som att bygga medan du brainstormar.

Du har ju vibecodat under ett gäng månader nu och testat lite olika verktyg, kan du berätta om vad du lärt dig under denna period? Vad fungerar bra och vad är begränsningarna till exempel?

Som produktansvarig använder jag Lovable för tidig prototyping, Vercel v0 för att bygga färdiga interface som vi sen kopierar in och optimerar vidare i kodbasen. Sen använder jag OpenAI Codex för att köra många små kodändringar parallellt och i både frontend och backend (sparar massa tid jämfört med att skriva tickets till utvecklare), eller för att få hjälp med större, mer komplexa ändringar som dessutom kan testas direkt. Jag använder också Codex för kvalitetstestning och edge-case-tester.

Våra utvecklare använder samma verktyg – v0, Codex och såklart Cursor – för att maxa nyttan beroende på vad man behöver göra. Vi labbar hela tiden med nya arbetssätt för att kapa onödiga steg, öka tempot och minska trösklar mellan idé och implementation. Vi ligger nu snart på 100 % högre effektivitet jämfört med när vi bara använde Cursor.

Vi ligger nu snart på 100 % högre effektivitet jämfört med när vi bara använde Cursor.

Kim Törnqvist

Hur betalar man för tjänsterna man använder?

De flesta verktyg kör månadsprenumeration. De flesta har gratisnivåer, också Google har sin Firebase Studio som har den mest generösa tröskeln (men som har andra nackdelar), men de flesta har 20–40 dollar i månaden för grundanvändning.

Vad använder du vibecoding till i dagsläget?

I Changemkr bygger vi en AI-plattform för transformation och förändringsledning. Där använder vi vibecoding för att snabbt bygga prototyper, testa funktionalitet och effektivt utveckla frontend. Det gör att vi kan röra oss snabbt, experimentera redan i idéstadiet, pröva hypoteser och få ut saker i produktion utan att fastna i långa idéutvecklingscykler.

Vad saknar du i verktygen som finns idag, vad hoppas du kommer?

Jag saknar mer långsiktigt minne – AI:n glömmer ofta vad vi gjorde nyss. Jag skulle också vilja ha bättre förståelse för hela kodbasen, inte bara den fil vi jobbar i. Det är fortfarande för många hallucinationer ibland eller missförstånd som leder till felbeslut. Men det går snabbt åt rätt håll. Nästa generation verktyg kommer säkert vara mer projektmedvetna och ha ett verkligt arbetsminne.

För den som vill komma igång, vad behöver man tänka på? Finns det något speciellt verktyg som är lättare, billigare eller annat?

Börja med Lovable ellr v0.dev om du vill testa frontend-idéer snabbt utan att ens röra kod. För mer kodnära arbete som produktägare eller dylikt rekommenderar jag Codex och för utvecklare ffa Codex och Cursor. Men det viktigaste är att tänka iterativt. Det handlar inte om att få det perfekt direkt, utan om att jobba i loopar: idé – test – förbättra – ship.

Vilka tips vill du ge dem som vill testa eller bli bättre på vibe coding?

  1. Starta smart. Börja inte med att prompta kod direkt – ta 10 minuter och brainstorma funktionalitet med Lovable, v0, ChatGPT eller Claude. Använd det för att ta fram en vass startprompt till ditt valda vibecoding-verktyg.
  2. Ge AI:n kontext. Klistra in relevant kod, beskriv vad du försöker bygga, och be AI:n att tänka innan den skriver. Ju bättre guidning – desto bättre resultat.
  3. Lär dig iterera snabbt. AI:n är som bäst i snabba loopar. Prompta, läs, testa, justera. Det är improvisation – inte arkitektur.
  4. Jämför flera verktyg och hitta det som passar dig och det du ska göra bäst. v0 eller Lovable för prototyp, Codex för parallella kodändringar och tester, Cursor för hands-on byggläge. Varje verktyg har sin edge.
  5. Spara och återanvänd bra prompts. När en avancerad prompt funkar – spara. Du bygger en ny typ av kodbibliotek: promptbiblioteket.
  6. Starten avgör allt. Om ett projekt blir för rörigt, buggigt, eller inte det du vill ha: börja om direkt. Försök inte rädda ett projekt med dålig grund – det leder ofta till missförstånd och spagettikod.
  7. Komplicera inte till det. AI tenderar att ”over engineera” lösningar – särskilt om utmaningen är lite luddig. Om det börjar bli onödigt komplext: backa till en tidigare version och formulera om dig enklare istället för att prompta vidare i fel riktning.
  8. Prata med AI:n som en produktägare. Det handlar inte om att beskriva hur den ska lösa kodproblem – det handlar om att snabbt och tydligt beskriva upplevelsen och kundnyttan, vad en funktion skall göra för användaren och hur användarresan ser ut i produkten.

Stort tack Kim för grymma tips!

Över till dig, väck din inre Sid Vicious och get to it!