Skrivet av Lars Alm den 22 november 2024

Web Summit 2024: AI, AI, AI. And Sustainability.

DigJourneys Lars Alm var på plats på årets Web Summit, världens största tech konferens med fler än 70.000 besökare, 3.000 startups, och över 1.000 olika föreläsare. För alla som hängt med sista åren så var det inte helt överraskande att nästan allt handlade om AI och utöver det var det också stort fokus på hållbarhet och att rädda planeten. Efter tre dagar på plats kommer här en summering.

Powered by AI

Det som är intressant är att man inte längre pratar om vad GenAI och LLM är för något utan nu är det fokus på implementering av AI. I princip alla startups pratar om hur dom stöds av AI (Powered by AI) eller hur dom är sprungna ur AI. Jag träffade flera startups som på ett halvår har gått från idé till utrullad AI tjänst med intäkter.

AI-samarbeten

De stora globala företagen pratade om hur dom implementerar AI eller samarbetar direkt med de stora AI tjänsterna. Times har direkt samarbete med Open AI. Coreweaves bygger datacenter med Nvidias chip (som också är delägare i bolaget). Microsofts Vice VD pratade om vikten av att bygga ut hela ”tech stacken” som han kallar det. Han jämförde med hur det såg ut när elektrifiering revolutionerade marknaden och nya företag skapade en mängd framgångsrika konsumentprodukter/varumärken.

Små LLM-modeller

Det pratades också en hel del om Små LLM modeller eller snarare SLM (Small Language Models). Detta ämne var också den kanske lite oväntade öppningsföreläsningen på dagarna. Fördelarna med SLM är att dom är mer precisa, kostnadseffektiva och snabba. Exempelvis pratade företagen Firefox AI och Hugging Face om ”custom built smaller models”.

AI-plattformar för B2B

En annan tydlig trend var lansering av AI plattformar för B2B. Exempelvis Alibaba lanserar nu Accio, en AI B2B bying help for SME”. Den ska agera som ”din personliga sourcing agent” och Alibaba exemplifierade hur tjänsten kan hjälpa företag att sourca allt inom B2B. Som kanske ett litet konstigt exempel tog dom hur snabbt man kan göra alla inköpen om du vill bygga en inomhusskidbacke. För övrigt har redan 7 miljoner produkter redan lagts upp på Alibabas plattform med hjälp av AI.

Det fanns också flera startups som visade upp AI drivna utvecklingsplattformar där företag kan skicka in färdig design (från ex Figma) och få ut färdig frontend kod (ex React). Den stora frågan är såklart vilken kvalitet det blir på koden.

Webbinarium 29 november kl 11: Insikter från Web Summit – AI, hållbarhet och framtidens teknologi!

Lars Alm föreläser om hans upplevelser av årets Web Summit.

Läs mer

Stöd Ukraina genom Tech

Mitt under brinnande krig lanserar Ukraina den digtala platformen CodeUA för att underlätta samarbete med Ukrainas olika tech/utvecklingsbolag. Ukrainas Vice Minister i Digital transformation var på plats och visade upp lösningen och sa att ”Bästa sättet att stödja Ukraina under kriget är att beställa tech från vår IT sektor”. Otroligt imponerande hur dom jobbar på alla fronter för att få stöd och skapa motståndskraft.

The AI impact GAP

Enligt en nyligen genomförd undersökning i Europa så använder 65% av anställda redan AI men hela 85% av cheferna anser inte att dom ser någon affärspåverkan av AI. Ett oerhört spännande gap mellan användare/medarbetare och cheferna. Times VD Jessica Sibley pratade om att de företag som inte anpassar och ställer om utifrån AI kommer att få stora problem eller kommer kanske vara borta inom de närmsta tre åren. Det här ställer såklart nya krav på ledningsgruppen att våga prova och utveckla AI lösningar.

Gen AI is the new UI

Qualcoms VD pratade om att GenAI är det nya gränssnittet. Användaren pratar direkt med appar, chatbottar etc och får den hjälp och lösningar som man behöver. Terminus Group VD (med det passande namnet Viktor AI) lanserade en personaliserad AI tjänst som heter Hali AI tillsammans med en snygg öronsnäcka där du låter din AI assistent beställa kaffe, boka bord, taxi och planera dina möten. Det var över 5 år sedan som Google visade upp hur man kan boka bord på restaurang med hjälp av AI assistenten, men kanske kan det bli verklighet nu.

RaaS

Och här kommer årets förkortning, RaaS, Robotics-as-a-Service. Företaget Agility Robotics visade upp den första ”mänskliga” roboten som lanseras som en RaaS tjänst. Den styrs med ett röstkommande och kan utföra exempelvis lagerarbete. Den här uppvisningen fick ganska stor uppmärksamhet och var kul att se live, men personligen tyckte jag att roboten var lite långsam. Har man sett videon med OpenAI och Figure så verkar den vara ett snäpp snabbare och smartare.

Enligt en nyligen genomförd undersökning i Europa så använder 65% av anställda redan AI men hela 85% av cheferna anser inte att dom ser någon affärspåverkan av AI.

Är AI lösningen eller problemet?

Max Tegmark var också där och pratade om vikten av att inte släppa AI helt fritt (känner kanske alla igen som har hört hans sommarprat). Han presenterade konkreta förslag på hur USA och Kina kan komma överens om regleringar som gör att AGI utvecklingen inte släpps helt fritt. Man ska också ha med sig att han pratar om alla möjligheter vi har att lösa världens problem om vi bara hanterar AI på rätt sätt.

Marknadsföring och media

Ett område som transformeras enormt mycket just nu är marknadsföring och media. På marknadssidan lanserade Jasper en AI baserad marknadstjänst som automatiskt håller ihop alla marknadsaktiviteter med brandbook, voice, bilder etc. Adobe var också på plats och visade upp sin AI tjänst Firefly. Att skapa och publicera en annons som för 10 år sedan kunde ta ett par dagar går nu idag på mindre än 30 minuter.

Det fanns också många företag med olika AI lösningar för effektivare CRM, datahantering, försäljning, content skapande etc. Som motpol till automatiseringen pratade några av de största reklambyråcheferna om att den kreativa reklambyrån är tillbaka. Och de stora tidningarna pratade om “Writing is thinking, it can’t be replaced” och “New information has to go into the AI system”.

Impact och hållbarhet

Mycket handlade också om hållbarhet och hur man ska lösa de globala utmaningarna, och det var många startups på plats med idéer om hur man ska rädda planeten. En föreläsning som fick stor uppmärksamhet var bolaget Twelve vars idé är: ”Transforming CO2 into Jetfuel”.

Ett annat spännande företag var Thermalytica som fick KPMGS Global Tech Innovator pris. Dom har en lösning för superisolering som kan användas på bland annat energiledningar och minskar därmed spillvärme. Ett annat bolag med en mycket bra idé var svenska bolaget Reselo som har utvecklat en process där gummi kan tillverkas av björkbark.

Andra exempel var små tysta vindkraftverk för privata hushåll för bara 2000 euro. Ett annat var olika digitala lösningar för sopsortering/minskat avfall och för att uppmuntra en mer hållbar livsstil. Ytterligare exempel var digitala lösningar för att underlätta cirkulära system i olika branscher.

Det var otroligt kul att se den mängd startups som har som mål att lösa miljöutmaningarna och rädda planeten. Det finns definitivt hopp!

Fler insikter

AI och hur verksamheter och ledare gör för att lyckas: Webbinarium 3 december

Nu kör vi igen! Stärkta av två tidigare webbinarier på samma tema och att ha kört utbildningen Att leda AI-transformationen med fin feedback kör vi ett webbinarium 3 december på temat AI och hur verksamheter och ledare gör för att lyckas där Paulina Modlitba och Joakim Jansson delade insikter kring hur AI kommer påverka verksamheter och hur man kan ta ledarskap över AI i sin verksamhet.
Läs mer

AI för industriföretag - Praktiska steg mot digital framgång: Webbinarium 3 december

Datum: 3 december Tid: 12.00–12.45 Plats: Zoom Kostnad: Kostnadsfritt
Läs mer