Diplomeringsutbildning

Att leda AI-transformation

Vill du öka effektiviteten, konkurrenskraften, det interna engagemanget och skapa nya affärsmöjligheter med hjälp av AI? Detta är en AI-utbildning för ledare där du utveckla din förståelse för hur verksamheter kan använda AI för att optimera processer och uppnå strategiska mål samtidigt som du utvecklar din förmåga att leda AI-transformationen. Kursen är baserad på det etablerade ramverket, Digital Transformation Framework, som används av både offentlig, privat och ideell sektor.

Kommande kurstillfällen

  1. 21 januari, 31 januari och 7 februari
    Uppstartsmöte 13/1 kl 13.30-15.00. En heldag i Stockholm (21 januari), två halvdagar (31 januari och 7 februari), 8:30-12:30 online (Zoom). Faciliterade självstudier om ca 4-8 timmar.
Spela Presentation av utbildningen Att leda AI-transformation Presentation av utbildningen Att leda AI-transformation
Presentation av utbildningen Att leda AI-transformation

5 anledningar att gå den här kursen

  • Accelerera er AI-satsning genom att förstå nyttorna och se till att ni kan göra verklighet av dem
  • Ledarskapet är centralt i varje stor omställning och det är där vi lägger fokus
  • Kursledarna tillhör Sveriges mest välrenommerade inom AI och digital transformation
  • Arbeta verksamhetsnära genom en blandning av teori, diskussion, workshops och praktik med case
  • Kursen använder AI och andra digitala verktyg som pedagogiska hjälpmedel

Första omgången av utbildningen fick fantastiska 69 i Net Promoter Score

Vi har kört en första omgång av Att leda AI-transformation och är väldigt glada över den fina responsen. Vi har också fått bra feedback på hur vi kan förbättra utbildningen ytterligare.

Läs mer om Net Promoter Score här (extern länk)

Få kunskap, förståelse och färdigheter för att kunna leda en verksamhet i en AI-transformation och därmed framtidssäkra den.

Kursmål

Den här utbildningen syftar till att uppnå flera centrala effekter för dig som deltagare:

  1. Förmåga att leda AI och den transformation den ger upphov till: Att utrusta dig med nödvändiga verktyg och kunskaper för att effektivt leda AI-transformationer.
  2. Utveckla ett relevant språk och vokabulär: Att ge dig en gedigen förståelse av de viktigaste begreppen och aktörerna inom AI och digital transformation.
  3. Bygga trygghet och kunskap: Utbilda dig i AI:s nyttor och effekter för verksamheter, samt stärka din förmåga att beskriva och argumentera för vad en AI-transformation innebär för just din organisation.
  4. Förståelse för vad som krävs för att lyckas: Få insikt i vad som är kritiskt för att lyckas med AI-implementation i en organisation, samt vilka gemensamma faktorer som kännetecknar de organisationer som har lyckats med det.
  5. Identifiera och hantera risker: Förstå vilka risker som finns med AI och vad man bör tänka på för att hantera dessa på ett effektivt sätt.
  6. Förstå och kunna använda olika verktyg och metoder i en AI-resa: Ge dig möjlighet att genom övningar lära dig hur en AI-resa kan se ut för ett företag, använda AI-verktyg för ledning av transformationen, och att strukturerat implementera AI i din verksamhet.
  7. En individuell plan och en verksamhetsplan för AI: Du ska kunna ta fram och presentera ett första utkast på en transformationsplan för AI, samt utforma en första individuell AI-plan som du kan ta vidare inom din organisation.

Sammanfattningsvis, den här utbildningen är designad för att förbereda dig för att för att leda framgångsrik AI-transformation, från grundläggande kunskaper till praktisk tillämpning och hur transformationen stegvis bör ske.

Vem är kursen för?

Vem är kursen för?

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla din förmåga som förändringsledare inom AI. Kursen passar dig som vill:
- få en grundläggande förståelse för AI och hur AI påverkar branscher och verksamheter.
- utveckla din förmåga att leda transformation
- leda er AI-transformation systematiskt och steg för steg.
Din yrkesroll kan exempelvis vara VD, CIO, IT-chef, CDO, HR-chef, digitaliseringschef, digital strateg, marknadschef, managementkonsult, förändringskonsult eller programledare.

Detta ingår också:

Detta ingår också:

- Inbjudan till ett transformationscommunity med 500 andra som också är utbildade i hos oss
- Boken Att leda digital transformation
- Tillgång till ett digitalt stöd där du under 12 månader kan ladda ned och använda resurser för ditt arbete
- Diplomering i Att leda AI-transformation

Kursupplägg

Dag 1 9-17 på plats i Stockholm - AI och dess påverkan 

• Grunderna i AI

• Möjligheter med AI

• Hur AI kan skapa nytta i ditt företag

• AI och människan

• AIs utmaningar och risker

• AI - juridik och etik. Gästföreläsare: Emeli Olaison och Emelie Terlinder från Wisepoint.

• AI och digital transformation

Dag 2 8:30-12:30 online - Att arbeta framgångsrikt med AI i verksamheten 

• Genomgång av metodiken Digital Transformation Framework

• Hur AI-transformationen struktureras för att lyckas

• Hur man får en organisation att omfamna AI - med verksamhetsnyttan i fokus. Gästföreläsning av Jesper Blomster, Scania Group.

• Vad verksamheter som lyckas med AI har gemensamt

• Så skapar du en plan för er AI-transformation

Dag 3 8:30-12:30 online - Ledarens roll i AI-transformation

• Ledarens roll i AI-transformation

• Verktyg för att effektivt leda (i) förändring

• Organisation: Kultur, Kompetenser och Struktur

• Var börjar jag?

• Att skapa en AI-pilot


Kursledare

Paulina Modlitba

Paulina Modlitba

Paulina Modlitba är en av Sveriges främsta thought-leaders inom teknik och innovation och AI. Hon har studerat vid KTH och MIT, med fokus på robot-människa-interaktion. 2014 skapade hon Teklafestivalen, en teknikfestival för flickor, tillsammans med Robyn och KTH. 2018 blev hon utsedd till Årets Alumn av KTH för sitt inkluderande arbete i techbranschen. Sedan 2021 är hon ledamot i UN Women Sveriges styrelse och arbetar som investerare, styrelseproffs, föreläsare och konsult inom tekniksektorn.

Mer om Paulina
Att leda digital transformation, hur gör man?

Joakim Jansson

Grundare till DigJourney, utbildare, transformationsledare, rådgivare och författare till boken Att leda digital transformation. Upphovsman till Digital Transformation Framework som används av över tusen verksamheter i Norden.

Bakgrund som ledare och rådgivare, bland annat inom MTG och Aller och som VD på Spray, Aller Edge och Nordic Web Radio.

Mer om Joakim

Gästföreläsare

Jesper Blomster

Jesper Blomster

Digital officer på Scania group. Jesper Blomster har över 15 års erfarenhet från finansbranschen, varav de senaste 8 åren inom digitalisering, automation och AI. Han arbetar globalt på Scania Group, ett av Sveriges största bolag, med fokus på att lösa konkreta verksamhetsutmaningar, skapa värde och identifiera nya intäktsmöjligheter. Som ledare arbetar Jesper strategiskt och nätverksbyggande, med syfte att effektivt driva igenom förändringar.

Mer om Jesper
Emeli Olaison

Emeli Olaison

Grundare av Wisepoint som är experter inom juridik och etik med fokus på AI. Emeli är jurist med lång erfarenhet av förändringsledning inom digitalisering. Emeli har många års erfarenhet från både privat och offentlig sektor och har bred juridisk kompetens inom bl.a. avtalsrätt, förvaltningsrätt, fastighetsrätt och ekonomisk familjerätt. Under flera år i ledande roller inom kommunal verksamhet, i bolag såväl som förvaltning, har Emeli utvecklat kunskap och förståelse för det breda spektrum av lagstiftning som reglerar kommunal verksamhet

Läs mer om Emeli och Wisepoint
Emelie Terlinder

Emelie Terlinder

Grundare av Wisepoint som är experter inom juridik och etik med fokus på AI. Emelie är jurist och certifierad AI Governance Professional (AIGP). Emelie har en bred bolagsjuristbakgrund och har under mer än 20 år stöttat företag och organisationer med att upprätta och förhandla avtal inom inköp, försäljning och produktutveckling. Fokus är att lämna handfast och tydlig rådgivning och att bidra till att bygga in frågor som governance och regelefterlevnad i befintliga processer.

Läs mer om Emelie och Wisepoint

Vi har gått utbildningen!

Terese Neivelt, Chief Data Officer, PwC

Terese Neivelt, Chief Data Officer, PwC

Jag har nu en samlad plattform för såväl AI som transformation. Kursen ger en inblick i olika modeller som kan anpassas till den specifika organisationen och utmaningen/förändringen. Jag uppskattade lärandeformen och att lärandet sker tillsammans med andra kursdeltagare. Externa talare som ger ytterligare inspel vilket också väldigt inspirerande!

Berulv Tøndel, Senior Project Manager and Digital Communication Strategist

Berulv Tøndel, Senior Project Manager and Digital Communication Strategist

En väldigt bra kurs med hyperaktuellt innehåll. Vi har gått igenom teknik, juridik, etik och metodik kring hur vi bäst tar tillvara på möjligheterna som AI ger oss – och att ta ett bolag igenom en AI-transformation.

Bianca Mali, Global Head of People & Culture, Twigeo

Bianca Mali, Global Head of People & Culture, Twigeo

Jag har fått verktyg för att kunna känna mig trygg att driva arbetet inom min organisation. Avmystifiera AI och hur man kan jobba med att implementera på ett strukturerat sätt. Lärarna är mycket kompetenta i både transformation och AI och det är verklighetförankrat.

Linda Antonsson, Projektledare och Agil coach

Linda Antonsson, Projektledare och Agil coach

Under kursen har jag utvecklat både kunskap och konkreta verktyg för att bygga och leda arbete med AI-strategier. Kursen gav mig metoder och ramverk som gör det möjligt att visualisera och kommunicera varje steg i transformationsresan — ett stort stöd både för egen utveckling och när jag ska coacha andra eller stötta kunder. De praktiska övningarna och erfarenhetsutbytet med andra deltagare var också ovärderligt för att få en djupare förståelse. Jag rekommenderar kursen till alla som vill leda framgångsrika AI-initiativ och verkligen förstå de motorer som driver den transformationen.

Exempel på kursdeltagares organisationer


Kommande kurstillfällen

  1. 21 januari, 31 januari och 7 februari
    Uppstartsmöte 13/1 kl 13.30-15.00. En heldag i Stockholm (21 januari), två halvdagar (31 januari och 7 februari), 8:30-12:30 online (Zoom). Faciliterade självstudier om ca 4-8 timmar.

Vill du veta mer? Prata med mig!

Att leda digital transformation, hur gör man?

Joakim Jansson

Vår uppgift på DigJourney är att lära ut hur man transformerar bäst och hur den kunskapen bäst kan skalas.

Maila mig

DigJourneys syn på lärande

Vi tror på att lärandet blir till när individer gör, diskuterar och reflekterar. Därför är våra utbildningar designade med stor grad av interaktivitet där vi blandar teori, praktik, diskussion och reflektion.

Alla våra kunskapslyft utgår från vedertagen lärande pedagogik, vår egenutvecklade metodik Digital Maturity Matrix och Digital Transformation Process. Som ytterligare stöd erbjuds även vår digitala kunskapsdatabas och våra digitala verktyg.

Vi tror också på att det skapas magi när varje deltagare delar sin kunskap och erfarenhet i kombination med vår. Därför avsätter vi stort utrymme för diskussion och reflektion som skapar förståelse och insikter för arbete på hemmaplan.