Styrelsens roll i AI-transformation

Vi är inne i en enorm AI-hype just nu. Bortom hypen finns stora och verkliga värden att ta del av för de företag som lutar sig framåt och som med kraft, kunskap och struktur tar sig an vår tids största transformation. För att dra nytta av AI-teknikens potential är det viktigt att styrelsen sätter sig in i vad AI innebär och vilken roll den har i företagets digitala transformation. Denna halvdagsutbildning som sker i samarbete med Styrelseakademien ger styrelsemedlemmar en övergripande förståelse för AI och hur det kan skapa affärsvärde.

Målet är att ge styrelsemedlemmar en grundläggande förståelse för AI-teknik och dess affärsmöjligheter, samt identifiera de viktigaste frågorna som styrelsen behöver hantera i AI-transformationen.

Till anmälan

Tillsammans med Styrelseakademien lanserar vi nu en ny utbildning med fokus på att lyfta styrelser inom AI och få den nödvändiga kunskapen som krävs för att kunna hantera en vår tids största frågor.

Brännande frågeställningar

  • Vilken är styrelsens roll i AI-transformationen och hur kan styrelsen ta ledarskap i AI-frågor och säkerställa att AI-integreringen blir en strategisk prioritet?
  • På vilket sätt kan AI användas för att förbättra beslutsfattandet och skapa konkurrensfördelar, och hur kan AI integreras i företagets strategiska beslutsprocesser?
  • Hur påverkar AI framtidens arbetsplats, organisationsstruktur och arbetskultur?
  • Vilka nya kompetenser och ledarskapsförmågor behövs i AI-eran för att styrelsen och företagsledare ska kunna navigera i en AI-driven värld, och hur kan styrelsen säkerställa att företaget är redo för dessa förändringar?
  • Hur kan företaget utveckla en holistiskt AI-strategi som inkluderar teknik, etik, kompetensutveckling och en kultur som främjar innovation, och hur säkerställer vi att denna strategi är förankrad på alla nivåer i organisationen
  • Hur kan styrelsen starta upp AI-transformationen i verksamheten, hur ser en realistisk och fungerande process ut för att komma igång med AI-transformationen?

Målet är att ge styrelsemedlemmar en grundläggande förståelse för AI-teknik och dess affärsmöjligheter, samt identifiera de viktigaste frågorna som styrelsen behöver hantera i AI-transformationen.

Innehåll och upplägg

AI - grunder och praktiska tillämpningar

  • Digital transformation och AI
  • Grunder i AI
  • Var AI-utvecklingen befinner sig idag
  • Generativ AI
  • Nyttorna med AI - för individer och för verksamheter
  • Övning: AIs nyttor för dig och ditt företag
  • Risker och utmaningar

Styrelsens roll i AI-transformationen

  • Hur man strukturerat arbetar med AI-transformation
  • Övning: Nyckelfrågor för ledning och styrelse. Vi arbetar med de viktigaste frågorna en styrelse har att ställa sin vd och ledning samt sig själva. Till vår hjälp finns en specialframtagen GPT (AI-app) för just styrelsefrågor och AI.
  • Samverkan mellan styrelse och ledning i AI-frågor - hur bör det se ut?
  • Möjligheter till nästa steg

Workshopen inkluderar mycket interaktivitet och innehåller bland annat ett flertal övningar där vi också kommer använda AI-verktyg för att kombinera teori med praktiska tillämpningar.
Intressen och frågor från er som deltar kommer också påverka hur tiden  i workshopen fördelas.

Du som deltar i workshopen får möjlighet att boka 30 minuters enskilda möten med utbildarna utan extra kostnad. 

6 anledningar att delta

  • Få en grundläggande förståelse för AI-tekniken och dess utveckling - vad är AI, olika typer av AI och var tekniken befinner sig idag.
  • Lära dig hur AI kan appliceras i praktiken och skapa värde för din verksamhet - genom övningar och diskussioner kring AI-användningsfall.
  • Identifiera de viktigaste frågorna som styrelsen behöver ställa sig och ledningen kring AI-transformation
  • Diskutera styrelsens och ledningens roller och ansvar i den digitala omställningen - vad faller på respektive parts bord?
  • Få möjlighet att lära dig av andra deltagares erfarenheter och perspektiv - workshopen ger utrymme för diskussion och erfarenhetsutbyte.
  • Möjlighet till enskilda möten med utbildarna för fördjupade diskussioner och råd.

Oavsett om din styrelse är i början av sin AI-resa eller ser sig som mer erfaren, ger denna workshop möjlighet att skapa en gemensam förståelse och handlingsplan kring styrelsens roll i AI-transformationen.

Vem är kursen för?

-Styrelseledamöter som vill få en bättre förståelse för AI och hur det påverkar deras verksamhet
-Verkställande direktörer och företagsledare som behöver engagera styrelsen i den digitala omställningen
-Styrelseordföranden och valberedningar som behöver säkerställa att styrelsen har rätt kompetens för att hantera AI-frågor
-Styrelsemedlemmar som vill vara proaktiva och förbereda sig inför den ökande betydelsen av AI i näringslivet

Oavsett om din styrelse är i början av sin AI-resa eller ser sig som mer erfaren, ger denna workshop möjlighet att skapa en gemensam förståelse och handlingsplan kring styrelsens roll i AI-transformationen.

Kursledare

Johan Forsberg

Johan Forsberg

Johan Forsberg har bred kunskap inom affärsutveckling och har jobbat med transformationer i över 25 år. Han har stort engagemang för digitalisering, entreprenörskap, värderingsfrågor, hållbarhet, ledarskap, och innovation, och är ofta anlitad som stöd till ledningsgrupper och styrelser i utvecklings- och förändringsfrågor.

Mer om Johan
Joakim Jansson

Joakim Jansson

Joakim Jansson är grundare till DigJourney, utbildare, rådgivare och författare till boken Att leda digital transformation. Upphovsman till transformationsramverket Digital Transformation Framework som används av över tusen verksamheter i Norden. Bakgrund som ledare och rådgivare, bland annat inom MTG och Aller och som VD på Spray, Aller Edge och Nordic Web Radio. Joakim har också gedigen erfarenhet av styrelsearbete.

Mer om Joakim

Vill du veta mer? Prata med mig!

Johan Forsberg

Johan Forsberg

Vår uppgift på DigJourney är att lära ut hur man transformerar bäst och hur den kunskapen bäst kan skalas.

Maila mig

DigJourneys syn på lärande

Vi tror på att lärandet blir till när individer gör, diskuterar och reflekterar. Därför är våra utbildningar designade med stor grad av interaktivitet där vi blandar teori, praktik, diskussion och reflektion.

Alla våra kunskapslyft utgår från vedertagen lärande pedagogik, vår egenutvecklade metodik Digital Maturity Matrix och Digital Transformation Process. Som ytterligare stöd erbjuds även vår digitala kunskapsdatabas och våra digitala verktyg.

Vi tror också på att det skapas magi när varje deltagare delar sin kunskap och erfarenhet i kombination med vår. Därför avsätter vi stort utrymme för diskussion och reflektion som skapar förståelse och insikter för arbete på hemmaplan.