Hej Mats, du har ju följt energibranschen under många år, både lite på avstånd och från insidan, var skulle du säga att branschen befinner sig idag, vilka är de stora frågorna man på olika sätt handskas med?
Energisektorn är otroligt intressant nu, både för att den berör alla och för att den står inför en enorm förändring. Efter att ha varit en förvaltande verksamhet i ett halvt sekel ska både energileveransen och kapacitet/effekt ökas kraftigt på ett par decennier, kanske fördubblas. Ytterligare en aspekt är att branschen också rör sig mot en förändrad affärslogik – från att bara sälja energi till att vara en aktör i ett dynamiskt energi- och tjänsteekosystem där samarbete, delning och flexibilitet är nycklar.
Det är mycket komplext, av flera anledningar, och det ska göras kostnadseffektivt. Ett viktigt inslag är att öka utnyttjandegraden i näten med smart teknik – digitalisering, AI, flex, lagring, NWA (non wired alternatives). En utmaning är att branschen har djupa rötter i traditionell kraftteknik, med hög kompetens, och det kan vara svårt att ta till sig nya synsätt. En annan är regulatoriska krav som hittills premierat utbyggnad av fysisk infrastruktur, snarare än smarthet (vilket också måste göras). En tredje är att allmänheten har låg förståelse för hur komplexa elnäten är – “hur svårt kan det vara – det är ju bara en sladd!”. Medan näten i själva verket är bland den mest avancerade teknik vi har i samhället. En fjärde är att tillverkningen av kraftelektronik, batterier och solpaneler domineras av Kina.
Men det finns många goda initiativ och hög kompetens i branschen. Sverige har alltid varit bra på att bygga system – kolla mobilnäten. Samtidigt plågas energisektorn av det politiska inslaget, som både behövs och trasslar till det, främst när det gäller energiproduktionen. Om det inte vore för skyttegravskriget på nationell politisk nivå hade Sverige redan kunna ha världens bästa energisystem, med en fot långt in i framtiden. Klart är i alla fall att digitalisering och AI är viktiga inslag i det framtida energisystemet, och vi är på god väg.
Var kommer digitalisering och AI in i detta?
Användningen av AI och digitalisering finns på en rad områden. Med digitalisering ökar möjligheterna att styra elnäten och produktionen i realtid på ett kostnadseffektiv sätt. Olika typer av AI inom allt från styrning och optimering av elnät och fjärrvärmenät, prediktion av förbrukning, prediktivt underhåll och feldetektering till automation av anslutningsförfrågningar och bildigenkänning för kontroll av installationer, och bevakning av djur och natur inom både vattenkraft och vindkraft. Till det kommer viss användning av generativ AI – som på många andra företag – när det gäller kundkontakt, support, administration, utbildning med mera, förutsatt att man kan hantera teknikens slumpmässiga fel på ett säkert sätt.
Många är i tidig fas i sitt arbete med AI, vilka är möjligheterna som du ser att AI kan bära med sig?
Låt mig nämna några stycken:
- Flera energibolag arbetar med effektivare styrning/optimering av utetemperaturen i fjärrvärmenät med algoritmer
- Försök pågår med mycket kortsiktiga vindprognoser (15 minuter), och prognoser för belastning i elnäten
- Prognos för laddning av tunga fordon
- Identifiera behov av nätutbyggnad med hjälp av neurala nätverk
- Simulering av effektbehov i ett geografiskt rutnät – en effektkarta
- Styrning av värmepumpar med hänsyn till termisk tröghet, väder, nätbelastning mm
- Optimering av flexibilitet/laddinfrastruktur
- Detektering av läckage i fjärrvärmenät
- Bildanalys för inspektion, bedömning av underhållsbehov, och kontroll av installationer mm
- Försök med ljudanalys på anläggning för att upptäcka anomalier
Vad ser du är viktigt när man jobbar med AI och digital transformation för att det ska bli värdeskapande?
Här är fyra grundläggande saker som är essentiella att ha med sig:
- Etablera en datainfrastruktur – insamling, validering, tvättning och access till data
- Arbeta med data- och informationssäkerhet från start
- Arbeta agilt med små projekt för att bedöma stabilitet och vilket värde det tillför
- Förankra i verksamheten och bygg kompetens
Vilka är de vanliga fallgroparna som du ser i energibranschen eller utanför den?
Kombinationen av ett teknikområde med lång historia, och en lång period av förvaltande verksamhet gör att det kan vara en utmaning för de som arbetar med verksamheten och de som representerar den digitala kompetensen att mötas och förstå varandras synsätt. En fälla är att inte ta den här utmaningen på tillräckligt stort ansvar. Ledningen behöver skapa forum och kanaler där de här två grupperna kan mötas och dela kunskaper med varandra på ett respektfullt och fruktbart sätt.
En annan fallgrop kan vara att underskatta vad som krävs för implementering av innovationer och ny teknik på ett sätt som fungerar i det dagliga arbetet och bibehåller en hög nivå av säkerhet.
Ytterligare en fallgrop kan vara att starta med tekniken i fokus istället för att utgå från verkliga, prioriterade affärsbehov eller verksamhetsutmaningar.
Ni har precis avslutat första omgången av Att leda AI- och digital transformation i Energibranschen, vilka reflektioner gör du utifrån den?
Från min sida har det varit väldigt stimulerande att dela med mig av mina erfarenheter i dialog med kursdeltagarna och ta del av deras reflektioner. Jag tycker också att dialogen och samarbetet mellan deltagarna har varit spännande att se, och det har varit intressant att följa hur de har utvecklat tankar och planer i sina egna projektarbeten.
Det är en ny omgång i höst, vilka tycker du bör gå och vad får man med sig?
Alla som på något sätt är inblandade i digitaliseringsarbetet, från strategi till genomförande – VD och affärsområdeschefer, strategi- & utvecklingsansvariga, förändringsledare och projektledare som driver digitalisering eller AI-initiativ. Och även styrelsemedlemmar.
Det vi hör på kursdeltagarna är att de får med sig både aha-upplevelser, insikter och nya perspektiv på AI och digitalisering, och konkreta verktyg och nycklar för att planera och driva digital transformation. Plus nya kontakter i branschen att dela tankar och erfarenheter med.
Överhuvudtaget befinner sig energibranschen sig i ett skede där teknik, klimatmål, affärsmodeller och samhällsförväntningar möts – och det kräver en ny typ av ledarskap som kursen kan bidra till.