Publicerat den 22 december 2023

Framsynthet, nyfikenhet och få fler Skalman i industrin - ta del av 3 spaningar för ett spännande omställningsår 2024

I en värld där förändring är den enda konstanten, står samhällen inför många kritiska vägval. Det härliga är - att Du kan skapa den hållbara framtid du och andra vill ha.

Det är inte lätt med omställning! Nej, det är riktigt svårt.
Men om vi lyckas att åka ut i rymden på semester - nog fasen - ska vi klara av att göra den omställning som krävs, eller hur?

Ta del av tre spaningar inför 2024 om viktiga framtidsförmågor för att lyckas med omställning. 🚀

DALL E 2023-12-21 094702 A contemporary scene of people going on a space vacation during christmas in 2023 the image shows a modern realistic spacecraft similar to those in 2023
DALL E 2023-12-21 094702 A contemporary scene of people going on a space vacation during christmas in 2023 the image shows a modern realistic spacecraft similar to those in 2023
Marie Andervin

Marie Andervin

Min spaning handlar om fem förmågor som bidrar till framsynthet och stärker din verksamhet. Efter varje presentation finns ett påstående eller en fråga. Notera hur du tänker. Går dina tankar mer mot nej än ja. Då har du tillsammans med många andra ett spännande jobb att göra i 2024 för att bli än mer framsynta.

Kontakta gärna mig

Framsynthet, förmågan att förutse och förbereda sig för framtida händelser och trender, blir allt viktigare

Fem förmågor som bidrar till framsynthet och stärker din verksamhet.

1. Framsynthet handlar om mer än att bara förutspå framtiden; det handlar om att aktivt forma den. Genom att analysera nuvarande trender och mönster kan beslutsfattare identifiera potentiella framtida scenarier. Med hjälp av dessa utvecklas strategier som inte bara adresserar dagens utmaningar, utan också framtida möjligheter och hot.

  • Om du blundar - kan du visualisera hur din verksamhet aktivt formar framtiden?

2. Omställning kräver en öppen samverkan mellan alla sektorer, det offentliga, näringslivet, akademin och civilsamhället. Genom att samla olika perspektiv och expertis kan mer omfattande och innovativa lösningar skapas på komplexa samhällsproblem. Framsynthet blir en katalysator för samarbete och kreativ problemlösning.

  • Vi arbetar med öppen samverkan, både värderingsmässigt och i projekt.

3. Teknologiska framsteg såsom digitalisering och specifikt AI erbjuder kraftfulla verktyg för att underlätta transformation. Det innebär att förstå hur teknik kan användas för att förbättra livskvaliteten och arbetsmiljön, samtidigt som vi skyddar integritet och främjar inkludering. Men teknik ensam är inte lösningen. En människocentrerad approach, som prioriterar människans behov och välbefinnande, är avgörande. Fokus är att utveckla människor, så att de utvecklar sig själva, sina arbeten, verksamheter och samhällen. 2024 är kanske året då du utvecklar dina egna personliga transformativa förmågor som stöttar dig i att träna framsynthet i din yrkesroll och i dina arbetsuppgifter.

  • Jag vet vilken framtidskompetens som är viktig för mig och min verksamhet.

4. Det praktiska arbetet att ställa om är svårt, komplext, otydligt och tar mycket energi. När omvärlden, för många, uppfattas mer negativ än positiv och när gårdagens sanningar inte längre stämmer och behöver omvärderas - då blir kanske utmaningen för stor? Hur ska vi orka? Här ser jag ett starkt behov av att skapa roliga initiativ, en utforskande och lärande miljö, boosta varandra och fira insikter, framsteg och genomföranden är avgörande för att ställa om.

  • Jag känner att jag är en positiv kraft och skapar möten som bidrar till att lyfta blicken och forma framtiden.

5. Framsynthet kräver ett starkt fokus på hållbarhet. All samhällsutveckling, verksamhetsutveckling och personlig utveckling måste integrera miljömässiga, sociala och ekonomiska överväganden för att säkerställa en hållbar framtid för kommande generationer.

  • Jag vet hur jag kan bidra till att min verksamhet tar ett tydligt hållbarhetsansvar.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Min spaning handlar om nyfikenhet.
Reflektera kring detta ord... Vad väcker företeelsen nyfikenhet för tankar och känslor hos dig? Varför är det viktigt att vara nyfiken? Vad innebär det att vara nyfiken? Vad kan det ge dig själv och/eller dig omgivning att vara nyfiken?

Kontakta gärna mig

Förmågan att vara NYFIKEN

Nyfikenhet är en gnista inom oss människor, en inneboende vilja att lära sig genom att utforska det okända och sträva efter nya upptäckter. Det är inte bara en känsla utan en nyckel till utveckling och lärande, en öppning till en värld av möjligheter som annars kanske hade förblivit dold.

Genom nyfikenhet väcks vår kreativitet, vår lust att förstå och vår vilja att utmana det bekanta, det givna. Människan har i alla tider drivits av en stark nyfikenhet. Forskning visar att nyfikenhet har en nära koppling till vår förmåga att lära och att lösa problem. Det är den drivkraft som ligger bakom många av historiens största upptäckter och innovationer.

Det kan uppfattas som en gammal kliché men Albert Einsteins en gång så bevingade ord;

Jag har ingen särskild talang, jag är bara passionerat nyfiken

understryker nyfikenhetens kraft att öppna dörrar till nya tankar och insikter. Att odla nyfikenhet som individ, inom ett team eller en organisation ser jag som avgörande för att stimulera tillväxt, utveckling och framsteg.

Här är 3 förslag på aktiviteter för att öka nyfikenhetsförmågan

  1. Främja en kultur av frågor: Uppmuntra till frågor och diskussioner. Ge tid och utrymme för att utforska olika idéer och perspektiv. Skapa en trygg miljö där människor känner sig fria att ställa frågor utan rädsla för att bli dömda. Sätt upp hypoteser, våga utmana, testa och reflektera enskilt och tillsammans. Bygg vidare på spiralen av frågor tills du fått en mångfald av svar och sätt upp en ny hypotes och frågeställning och pröva igen.
  2. Utmana bekvämlighetszonen: Sätt upp utmaningar eller uppdrag som kräver att du närmar dig problem från nya vinklar eller att utforska okända områden. Genom att ta risker och testa nya idéer utvecklas nyfikenheten och kreativiteten. Det råder ingen brist på idéer. Nyckeln ligger i att ha passionen, nyfikenheten, modet och orken att göra något med alla idéerna.
  3. Planera för eget kontinuerligt lärande och utforskande: Skapa rutiner för att regelbundet lära dig nya saker. Det kan vara allt från att sätta dig i nya sammanhang som bryter med dina vanliga mönster eller kontaktytor. Prova att medvetandegöra dina egna mönster och perspektiv. Utforska nya gränssnitt eller testa nya sätt att göra saker på. Sätt dig in i en ny teknologi, studera ett helt nytt ämne som ligger bortom din egen givna kunskapshorisont, träffa helt nya människor i helt nya sammanhang, tänk som en startup, sätt dig in i en annan persons perspektiv eller yrkesroll. Eller varför inte delta i en kurs som ger dig möjlighet att experimentera med nya metoder inom eller utanför ditt arbetsområde.

Eller så spenderar du helt enkelt en dag - eller varför inte hela ditt liv som en Rumpnisse och ställ dig frågan; ”Vaffor då då?” på repeat!

Spela Rumpnissar - Vaffor då då? Rumpnissar - Vaffor då då?
Rumpnissar - Vaffor då då?

Magnus Mörstam

Magnus Mörstam

Min spaning handlar om att under 2024 omvandlas industrin i Skalmans anda. Här är AI, IoT och digitala tvillingar inte bara tekniska verktyg, utan en förlängning av mänsklig kreativitet. Denna era av teknologisk innovation speglar Skalmans uppfinningsrikedom, där varje framsteg i hållbarhet är ett steg mot en ljusare framtid.

Kontakta gärna mig

Fler Skalman i industrin 2024!

Tänk dig att det är 2024 och industrins digitala transformation är som en värld skapad av Skalman, den ikoniska figuren känd för sin briljanta uppfinningsförmåga. Varje aspekt av industrin är en spegling av Skalmans kärlek för smarta, kreativa lösningar.

Med AI och maskininlärning blir arbetarna lika uppfinningsrika som Skalman själv, utrustade med verktyg som förvandlar dem till genier på sina arbetsplatser. Det är som att ha en Skalman i fickformat, redo att lösa problem och optimera processer.

IoT-teknologin i Skalmans värld är inte bara en samling av prylar, utan intelligenta föremål som talar samma språk som människan. Det skapar en harmonisk och effektiv arbetsmiljö där varje komponent samarbetar sömlöst.

När vi ser på hållbarhet genom Skalmans ögon, blir varje miljöbeslut en uppfinning i sig. Med hjälp av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och teknologi, omvandlar företagen sina processer till miljövänliga mirakel, precis som Skalman skulle gjort – alltid med ett öga för planetens välbefinnande.

Digitala tvillingar blir ett verktyg för kreativ experimentverksamhet, likt Skalmans laboratorium där idéer testas och förädlas utan rädsla för misstag. Det är en plats för innovation och kreativitet, där det omöjliga blir möjligt.

I denna Skalmans värld är människans och teknikens samspel nyckeln till framgång. Medarbetarna blir uppfinnare och innovatörer, med tekniken som sin trogna assistent. Tillsammans skapar de en industriell framtid som är både smart och hållbar, en framtid där Skalmans anda av nyfikenhet och uppfinningsrikedom lever vidare.

Uppfinnaren Skalman
Uppfinnaren Skalman

Fler insikter

Att umgås med det okända: En inspirerande och spännande resa mot framtiden för Bibliotek Värmland

I en värld där det okända ofta ses som utmanande och ovisst, tar Bibliotek Värmland och jag, Anders Nilsson, ett steg mot en inspirerande resa in i framtiden. Finansierat av Vinnova inom ramen för Residens Framsyn, är detta initiativ ett av sju projekt som beviljats med fokus på nyfikenhet, framsynthet och förmågan att leda i det okända och komplexa.
Läs mer

DigJourney på Elmia Subcontractor-mässan och lanserar satsning inom industri

DigJourney har sedan tidigare jobbat med industrin och nu växlar vi upp ytterligare. Det gör vi genom ett samarbete med Magnus Mörstam och Martin Friis som har lång och gedigen erfarenhet att jobba inom industrin samt också som konsulter och rådgivare.
Läs mer