Skrivet av DigJourney den 2 november 2017

Intervju med Cecilia Beck-Friis – Den digitala agendan går inte att delegera

Internetdagarna är runt hörnet (21-22 november) och där kommer DigJourney vara värd för spåret Kickstarta er digitala transformation. DigJourney har ställt några frågor till deltagarna, denna gång till Cecilia Beck-Friis vd och grundare till VR-bolaget Rayvr och fd vice vd på TV4.

Internetdagarna är runt hörnet (21-22 november) och där kommer DigJourney vara värd för spåret Kickstarta er digitala transformation. DigJourney har ställt några frågor till deltagarna, denna gång till Cecilia Beck-Friis vd och grundare till VR-bolaget Rayvr och fd vice vd på TV4.

Hej Cecilia! Vad tänker du föra fram på Internetdagarna som är en framgångsfaktor i digital transformation?

– Anpassningen till en mer digital verksamhet är en fundamental förändring som påverkar alla delar i ett traditionellt företag och som kräver ett modigt och kunnigt ledarskap. Den digitala agendan går inte att delegera utan måste genomsyras av hela organisationen och kulturen, genom ökat kundfokus, nya arbetssätt, tydliga mål och uppföljning. Jag kommer också att prata om jakten på den så kallade digitala ledaren och skillnaden mellan att arbeta med att bygga en ny affär på digitala villkor och att driva förändring i ett större traditionellt bolag. Och hur dessa kan befruktas.

Vilka är dina tre främsta tips avseende den förändringsledning som krävs för att genomföra bolagets digitala transformation på bästa sätt? 

– Tydlighet och transparens, process och uppföljning samt mod - både att våga satsa och hålla i.

Vilka quick wins kan bolag i transformation göra? 

- Generellt är det viktigt att visualisera och skapa prototyper vilket är ett utmärkt internt sätt att förmedla och enas om en vision eller koncept. Det är också bra att definiera ett antal projekt som är av enklare slag för att visa på framåtdrift, viktigt såväl internt som externt. Det är i sig inte en quick win, men när man ställer om sin tekniska utveckling till ett mer agilt arbetssätt så skapas även möjligheterna att utveckla och testa snabbare.

Vilka fallgropar tycker du man bör vara extra uppmärksam på; fallgropar man kanske har svårt att identifiera på förhand? 

– Utifrån organisation och kultur så är gamla maktstrukturer, internpolitik och felaktiga incitament hinder för förändring. De tar tid och energi och riskerar att hindra framåtdrift. Det är även viktigt att ha processer och uppföljning på plats. Och att inte arbeta med långa tunga utvecklingsprojekt utan på ett mer snabbfotat agilt sätt.

Tack så mycket Cecilia!

– Tack själv. Vi ses den 21 november!

Mer info om Internetdagarna 21-22 november 2016.

Här kan du läsa mer om vårt spår Kickstarta er digitala transformation. Vi har en härlig skara talare och panelister. Här har du hela listan:

Hélène Barnekow, vd på Telia Sverige som är mitt inne i en fantastisk transformation. Läs intervjun med Hélène.

Cecilia Beck-Friis, fd vvd på TV4 och numera vd på VR-bolaget Rayvr. Läs intervjun med Cecilia.

Stefan Svärdenborn,VP Brand & Marketing på Trelleborg Group som i en traditionell bransch gjort underverk. Läs intervjun med Stefan.

Shahyan Khan, Partner – Transformation & Governance på nystartade Pink Mango, världens första beteendeinriktade investmentbank. Läs intervjun med Shahyan.

Erik Sandström, Direktör Digitala tjänster på Arbetsförmedlingen som har tryckt gasen i botten i sin transformation. Läs intervjun med Erik.

Susanne Bergh, Chef utveckling kundmöten och kanaler på Länsföräkringar som tagit greppet i digitaliseringen i försäkrings-Sverige. Läs intervjun med Susanne.

Åsa Paborn, publiceringschef UR, ett public service bolag i skärningen mellan media och utbildning – bägge branscher i stor omvandling. Läs intervjun med Åsa.

Utöver dessa kommer också Edward Snowden och fler tungviktare delta på Internetdagarna.

Skapa storskalig förflyttning genom skräddarsydda transformationsprogram

Transformationsprogram designas utifrån att skapa förflyttning. Från ett nuläge till ett nytt, mer digitalt läge. Utan kompetenta och engagerade medarbetare sker ingen digital transformation.

Läs mer om våra transformationsprogram