Skrivet av Patrik Steen den 19 oktober 2023

AI och Seniorer: När Framtiden möter Erfarenheten

Det finns en vanlig missuppfattning att ny teknik, särskilt så avancerad som artificiell intelligens (AI), bara tillhör den yngre generationen. Men när jag i veckan höll ett seminarium för ett 40-tal seniorer, insåg jag att intresset och nyfikenheten kring AI är lika levande bland dem som bland någon annan åldersgrupp, kanske större i vissa avseenden.

Patrik Steen utforskar AI tillsammans med SeniorNet
Patrik Steen utforskar AI tillsammans med SeniorNet

Såklart att även seniorer är nyfikna och intresserade av AI och möjligheter.

I veckan utforskade jag AI tillsammans med SeniorNet Sweden Norrmalm och Vasaträffen. Samtal med nästan 40 seniorer om hot och risker men också att skapa veckomenyer, recept och inhandlingslistor eller lära sig grunderna i bridge.

AI har sin rot i 1950-talet, vilket betyder att många av dagens seniorer har bevittnat dess födelse och utveckling. De har sett den gå från en science fiction dröm, som Star Trek,  till en verklighet som nu påverkar nästan alla aspekter av våra liv. Och medan de kanske inte har vuxit upp med smarta telefoner eller pratat med virtuella assistenter dagligen, har de en värdefull perspektiv att bidra med, eftersom de har levt genom så många tekniska revolutioner tidigare.

Vad jag fann mest fascinerande under seminariet var att när seniorerna fick lära sig mer om hur AI redan integreras i deras vardag – från att hjälpa till med medicinska diagnoser till att rekommendera böcker eller musik – blev det genast frågor och samtal. Istället för att känna sig överväldigade av teknikens komplexitet, började de se hur den kan bli ett verktyg för att förbättra deras livskvalitet.

För de äldre kan AI erbjuda många praktiska fördelar. Till exempel, AI-drivena hemassistenter kan hjälpa till att påminna dem om medicinering eller schemalagda läkarbesök. Det finns också applikationer som kan hjälpa dem att hålla kontakten med familj och vänner, särskilt om de bor långt borta. Och kanske viktigast är AI:s potential inom hälsovården, där den kan hjälpa läkare att upptäcka sjukdomar tidigt och föreslå skräddarsydda behandlingsplaner.

Men som med all ny teknik finns det också risker. Det är viktigt att seniorerna får kunskap om hur man kan skydda sin integritet och säkerhet online. Därför är utbildningssessioner som detta seminarium så avgörande – inte bara för att introducera seniorer till AI, utan också för att ge dem verktygen att använda den på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Avslutningsvis, genom att bygga broar mellan generationerna kan vi se till att alla får dra nytta av de möjligheter AI har att erbjuda.  Får inte bortse från behov hos vår åldrande befolkning när det gäller teknik och utveckling. Seniorernas rika livserfarenhet kombinerat med den senaste tekniken kan leda till  nya innovationer. För i slutändan, oavsett ålder, strävar vi alla efter att förbättra våra liv och skapa en bättre framtid för kommande generationer.

Jag pratar gärna fler gånger med seniorer. Undrar vilka transformationer vi kan bidra till där?

Hör av dig med tips eller förslag.

Fler insikter

DigJourney erbjuder ny kurs som låter dig upptäcka den Generativa AI-världen med Paulina Modlitba

Vi är i början av en ny teknologisk era och hur AI, specifikt den generativa AI, kommer att påverka oss vet vi lite om. Vi har lagt några pusselbitar och tror oss veta hur pusslet ska bli när det är klart. I en tidig utvecklingsfas är det viktigt att utforska, testa och börja göra. För det är först i görandet som du och jag förstår teknologins kraft, fördelar och nackdelar. På DigJourney letar vi ständigt efter olika sätt att lära oss, testa och vi insåg snabbt att vi saknade en crash-course som kan ge oss en kickstart in många nya AI verktyg. Det är därför vi nu lanserar denna höginteraktiva och utmanande kurs med Paulina Modlitba.
Läs mer

AI kan hjälpa oss att ”think outside the brain”, och därmed hjälpa oss att nå klimatmålen

Vi står inför en av vår tids största utmaningar — klimatförändringarna. För att nå vårt mål om klimatneutrala städer 2030 behöver vi öka takten på omställningen, och för att göra det måste vi öka effekten av städernas omställningsteam genom att öka deras kapacitet. Men det är inte enkelt att veta vilka roller som krävs för att nå största möjliga impact. Det är, för att uttrycka sig milt, väldigt komplext. Så vi bestämde oss för att prova något nytt — att använda AI-teknik för att definiera omställningsteamens förmågor och förhoppningsvis identifiera nya, spännande yrkesroller som kan göra en verklig skillnad
Läs mer