Skrivet av Joakim Jansson den 17 juni 2024

Digitala tvillingar en nyckel till den gröna omställningen

Virtuella kopior av byggnader städer med mera gör det möjligt att övervaka, simulera och optimera en lång rad saker och detta har en enorm potential att stötta i den gröna omställningen. EU har till och med lanserat ett flagskeppsprojekt där de ska göra en digital kopia av jorden.

Digitala tvillingar är virtuella kopior av fysiska objekt, system eller processer som gör det möjligt att övervaka, simulera och optimera deras prestanda i realtid.

Digitala tvillingar är virtuella kopior av fysiska objekt, system eller processer som gör det möjligt att övervaka, simulera och optimera deras prestanda i realtid

Det kan exempelvis handla om broar, byggnader eller städer. Genom att använda sensorer och avancerad dataanalys kan digitala tvillingar ge insikter och förutsägelser som bidrar till mer informerade beslut och effektivare hantering av resurser. I en stads hållbarhetsarbete kan det exempelvis innebära:

  • Övervaka och optimera energiförbrukning genom integration med energinätet där ineffektiva områden av nätet kan identifieras. Det kan också användas till att simulera och planera införandet av förnybara energikällor, såsom sol- och vindkraft.
  • Simulera och planera trafikflöden: exempelvis analysera trafikdata i realtid och optimera trafikljus och rutter för att minska trängsel och utsläpp eller planera för nya infrastrukturprojekt eller förbättra effektiviteten i buss- och tågsystem.
  • Hållbarare stadsplanering: hjälpa stadsplanerare att skapa hållbara stadsdelar genom att stimulera optimal användning av grönområden, energi och transportinfrastruktur.

Ett riktigt spännande initiativ är Destination Earth där hela jorden ska bli en digital tvilling

EU satsar också stort på digitala tvillingar som en del av den europeiska gröna given (The Green Deal) för att göra EU klimatneutralt till 2050. Ett riktigt spännande initiativ är Destination Earth där hela jorden ska bli en digital tvilling. Redan nu ligger tjänster uppe och målet är att det 2030 ska finnas en digital kopia av jorden. Detta ska bland annat kunna användas till förbättrad klimatsimuleringar, stadsplaneringar och förvaltning av naturresurser.

För att få digitala tvillingar att fungera är rätt data A & O. Den måste lagras i standardiserade överenskomna format och datat måste flöde inom och mellan olika verksamheter annars blir det inga digitala tvillingar, istället på sin höjd digitala kusiner eller till och med sysslingar. Det statliga forskningsinstitutet Rise har skrivit mer om det här.

Lyssna in på en podd som diskuterar digitala tvillingar och klimatomställning.

Hur kan digitala tvillingar användas för att accelerera omställningen, experimentera med nya affärsmodeller och bidra till kunskapsdelning? Hur långt har vi kommit i Sverige? Futurapodden med Ulrika Tornerefelt och Per Schlingmann diskuterar digitala tvillingar med Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige & Daniel Dersén, VP Growth på Internetstiftelsen

Lyssna nu

Twin transition är ett begrepp som innebär att digitalisering och hållbarhet går hand i hand och faktum är att det är match made in heaven för såväl verksamheter som världen. Vi har länge engagerat oss i denna drömkombo och kommer löpande göra nedslag i Twin Transition för att lyfta exempel och skapa förståelse och inspiration.

Vilka är dina bästa exempel på Twin Transition?

Maila till joakim@digjourney.com

Fler insikter

Sverige efter i AI-utvecklingen - här några tankar om varför

Flera undersökningar visar att Sverige ligger efter i AI-utvecklingen och med tanke på den enorma ekonomiska tillväxt som AI förväntas ha, finns det anledning att försöka förstå varför och vad vi kan göra åt det. DigJourneys Joakim Jansson summerar vad han ser kan ligga bakom.
Läs mer

Ny Trendrapport: Sex förändringsvågor för fantastiskt företagande

Tillsammans med med Science Park Jönköpings län har DigJourney tittat 10 år framåt i tiden för att se vilka digitala förändringsvågor som vi tror kan ha störst påverkan på affären.
Läs mer