Skrivet av Joakim Jansson den 15 juni 2024

Sverige efter i AI-utvecklingen - här några tankar om varför

Flera undersökningar visar att Sverige ligger efter i AI-utvecklingen och med tanke på den enorma ekonomiska tillväxt som AI förväntas ha, finns det anledning att försöka förstå varför och vad vi kan göra åt det. DigJourneys Joakim Jansson summerar vad han ser kan ligga bakom.

AI-racet är i full gång, Joakim Jansson genom Dall-e 2
AI-racet är i full gång, Joakim Jansson genom Dall-e 2

Enligt PwC visar beräkningar att AI väntas bidra med 270 000 miljarder kronor till världsekonomin fram till år 2030. Det är nästan 50 ggr högre än Sveriges BNP (!).

Man skulle kunna tro att svenska verksamheter och dess ledare skulle kasta sig över AI en masse men det är inte riktigt det som sker tyvärr. PwC konstaterar följande i sin rapport CEO-survey 2024: Svenska företag har varit långsammare att implementera AI-tekniken än globala företag. Möjligen kan det återspegla det faktum att det svenska folket generellt sett känner stor skepsis inför AI-lösningar. I EYs rapport Reimagining Industry Futures står att läsa: Endast 36 procent av svenska företag investerar i AI, vilket även det ligger under det globala genomsnittet på 63 procent.

Varför ligger vi då efter?

Det finns så klart mängder av anledningar till varför det ser ut som det gör. Låt mig lyfta tre perspektiv som är kopplat till självbild, vår känsla inför AI och vår förståelse om AI.

👉 Självgodhet: Förändringens största fiende. Många har fortsatt en övertro på Sveriges digitala förmåga men faktum är att den forna glorian hamnat på sned vilket många studier och jämförelser vittnar om. Vi har så klart fortsatt en riktigt bra tech startup- och scale upscen och vi har fortsatt konsumenter som ligger långt framme i digitalt beteende men tyvärr är det många bolag som inte är techbolag som ligger lång bak och det är ju den stora merparten av de sevsnak bolagen. Så låt oss hänga in den digitala framgångskostymen i garderoben och istället ta fram arbetskläderna. Vem vet, om vi gör jobbet på riktigt igen, kanske vi kan plocka fram framgångskostymen igen om 5-10 år?

👉 Rädsla: Det finns en rädsla i Sverige generellt kring AI som är högre än i många andra länder som det också står att läsa om i såväl EYs som PwCs rapporter ovan. En del i den resan är sannolikt det vi kan kalla Lex Tegmark det vill säga den rädsla som finns kring AI och riskerna kring superintelligens som bland annat Max Tegmark pratade om i sitt omtalade sommarprat förra året* En annan sak har att göra med en rädsla att göra fel med tanke på datasäkerhet och integritet. Detta är givetvis förstärkt av alla de intrång som skett den senaste tiden och den debatt som följt i dess kölvatten. Ytterligare en sak är ledare och chefer som blir rädda då de inte förstår och inte hänger med. Dessa rädslor är förståeliga men konsekvensen blir att utvecklingen hålls tillbaka. Ett sätt att jobba bort rädslor är kunskap och det för oss in på nästa punkt.

👉 Kunskapsbrist: En del av kunskapsbristen består av att man inte förstår vilken nytta AI kan skapa i verksamheter. Av den anledningen är det väldigt bra att många lyfter olika use case**. Det räcker dock inte. AI är digital transformation på steroider och så länge vi har människor i våra organisationer (vilket vi iaf har några år till) så handlar transformation om människor där ledarskapet och kulturen är centrala. Just nu drivs stor del av svensk AI-utveckling bottom up men det räcker inte om vi ska få riktigt nytta i verksamheterna då måste det mötas upp med en top down också. Det går inte att nog betona hur viktig förståelsen och kunskapen är för att ledare ska kunna leda. Det är genom förståelsen och kunskapen trygghet kommer och det är trygga ledare som är bra ledare. Låt oss avsluta med Myron Tribus välkända citat. "You can manage what you don't understand but you cannot lead it"

You can manage what you don't understand but you cannot lead it

- Myron Tribus


Att vi ligger efter är en av de främsta anledningarna till att vi går igång med vår nya utbildning Att leda AI-transformation i september. Kolla gärna in den.

Vad tror/ser du är anledningen till att Sverige ligger efter inom AI?

Se vad andra tror och ta del i diskussionen här.

*Låt mig säga att jag tillhör de som tror vi behöver stor grad av försiktighet när det gäller AIs framkant och vad vi väljer att använda AI till och på vilket sätt. Det är dock inte något som jag ser att verksamheter generellt behöver tänka på mer än än inom etik, bias, integritetsfrågor och datasäkerhet exempelvis.

** AI Sweden har en väldigt bra casedatabas värt att kolla in. https://my.ai.se/usecases

Fler insikter

Att leda AI-transformation

Vill du öka effektiviteten, konkurrenskraften, det interna engagemanget och skapa nya affärsmöjligheter med hjälp av AI? Detta är en AI-utbildning för ledare där du utveckla din förståelse för hur verksamheter kan använda AI för att optimera processer och uppnå strategiska mål samtidigt som du utvecklar din förmåga att leda AI-transformationen. Kursen är baserad på det etablerade ramverket, Digital Transformation Framework, som används av både offentlig, privat och ideell sektor.
Läs mer

AI och hur verksamheter och ledare gör för att lyckas: Webbinarium 23 augusti

Den 29 maj respektive 14 juni hade vi seminarier på temat AI och hur verksamheter och ledare gör för att lyckas där Paulina Modlitba och Joakim Jansson delade insikter kring hur AI kommer påverka verksamheter och hur man kan ta ledarskap över AI i sin kontext. Det var väldigt uppskattat så vi kör igen!
Läs mer

Få fart på ert arbete med AI och AI-transformation

Generativ AI har haft sitt genombrott och bidragit till en explosion av nya tjänster och AI är numera på var persons läppar. DigJourney hjälper er att skapa förutsättningar och förmågor för att redan idag skapa värde med hjälp av AI. Vi har AI-konsulter, utbildningar, workshopar och processer som får fart på arbetet med AI.
Läs mer

Snart måste vi alla bli hybridkonsulter! Del 1 av 5.

Det traditionella konsultandet har länge varit en hörnsten i företags verksamhetsutveckling, men som allt annat, kräver även denna bransch innovation för att hålla jämna steg med skenande omvärldsförändringar. Det är dags att släppa taget kring timdebitering, ändlösa analyser och omfattande PPT:s som ofta leder till mer förvirring än klarhet. Gör vi det kan istället något nytt och bättre växa fram. Konsulter som kombinerar det bästa av vassa digitala verktyg med de styrkor som mänsklig rådgivning har - allt med ökat kundvärde för ögonen. Säg hej till framtidens konsult - hybridkonsulten! Detta är det första i en serie inlägg om vad det innebär, varför det är viktigt och och hur man går mot att bli en.
Läs mer