State of digital transformation 2023, enligt Prophet - Vad lägger du till i ditt transformationsarbete?
I årets rapport av State of Digital Transformation satte Prophet som mål att identifiera de avgörande skillnaderna mellan företag som lyckas med digital transformation och de som fortfarande har svårigheter. De genomförde en undersökning med över 600 chefer från Nordamerika, Europa och Asien inom olika branscher för att inte bara belysa deras nuvarande digitala kapacitet utan också de viktigaste investeringarna och valen de gjorde som ledde dem dit de är idag. Genom att separera svaren från högpresterande och genomsnittliga företag identifierade de nyckelkarakteristika hos företag som framgångsrikt uppnådde sina transformationsmål.
Du kan ladda ned rapporten här.
Prophet sammanfattar rapporten inom fyra 4 områden som de rekommenderar att företag bör investera i, oavsett mognadsnivå, för att blomstra i nästa fas av digital transformation.
Vi har, med fri översättning, sammanfattat de fyra områdena samt avslutar varje område med ett par tips i formatet Note to Self!
När du läser artikeln, stanna gärna upp och skriv ned några egna noteringar. Välj därefter en (1) som du vill ta action på. Transformation sker när vi gör tusentals aktiviteter mot den nya tydliga målbilden av nyläget.
Att kunna dra nytta av data
Oavsett sektor eller bransch och oavsett digital mognad investeras det i data, en tillgång som i allmänhet anses vara underutnyttjad. I utmanande ekonomiska tider kommer de verksamheter som effektivt kan dra insikter från produktions,- och användardata för att designa bättre processer, produkter, upplevelser och budskap att få en fördel gentemot sina konkurrenter.
Detta fokus är särskilt relevant i en tid då många verksamheter måste göra mer med mindre. Det gör det också möjligt för dem att vara mindre beroende av data från tech-jättar som Google och Meta. Rapporten presenterar förväntande ökade investeringar i dataintegration, analyskapacitet och ledarskap inom datavetenskap.
Att investera i data är en flerstegsprocess, och medan vissa steg kan prioriteras ned är några områden avgörande. Att utse en ledare för verksamhetens datatillgångar är ett sådant steg, följt av att identifiera de mest värdefulla användningsområdena för data i hela verksamheten. Självklart är rätt dataplattformar väsentliga. Undersökningen har funnit att de flesta verksamheterna redan har de viktigaste komponenterna de behöver och är mer intresserade av att ta reda på hur de kan integrera dem och få kontinuerliga insikter. Slutligen är datastyrning, efterlevnad och säkerhet icke-förhandlingsbara områden för investeringar som skyddar både verksamheten och kunden.
Operationell effektivitet
Respondenterna har indikerat behovet av större effektivitet och snabbhet i sina befintliga processer. Det innebär att bli bättre på kommunikation på tvärs av funktioner, bättre lagring och distribution av innehåll och mer effektiv delning av data mellan teamen.
Vi fortsätter med temat att göra mer med mindre. Här inser de flesta verksamheterna att de kan vara betydligt snabbare och mer effektiva genom att få ut det mesta av sina befintliga verktyg. Praktiskt innebär detta några nyckelinitiativ. Första steget är att lära sig hur man delar innehåll, information och data mellan olika team och avdelningar i organisationen. Detta kan göras genom att använda system för digital tillgångshantering (DAM), plattformar för kund och användardata och verktyg för samarbete vid utveckling och marknadsföringskampanjer.
Den andra stora investeringen handlar om företagskultur. Genom att anställa personer med digital kompetens har verksamheter större chans att skala digital kompetens inom den befintliga arbetsstyrkan genom det informella, ostrukturerade och kollegiala lärandet. Dessa anställda måste också ges större autonomi att fatta beslut om att optimera användarupplevelsen, testa nya idéer och experimentera med innovation. Rapporten beskriver även att decentralisering av en stor del av beslutsfattandet leder till att verksamheter snabbare kan svara på behov och förväntningar samt innovera i en snabbare takt.
Att investera i medarbetarupplevelsen
De verksamheter som under pandemin medarbetarupplevelsen var betydligt mer benägna att ha framgångsrika transformationer. Rapporten presenterar fortsatt fokus på att förbättra arbetsplatsen, samarbete och bygga en digitalt orienterad kultur som främjar smidighet och autonomi.
Medarbetarupplevelsen handlar om mer än att bara tillhandahålla verktyg som Zoom och Slack för effektivt samarbete. De mest digitalt avancerade företagen ägnar stor uppmärksamhet åt hur arbetslivet kan se ut efter COVID. Förutom att underlätta distansarbete handlar det om att möta förväntningarna hos medarbetare som efterfrågar mångfald, transparens, en tydlig vision och uppskattning för livet utanför arbetet. Den ekonomiska situationen kan vara utmanande, men företagen med de mest kompetenta, nöjda och motiverade arbetsstyrkorna kommer att vara de som överlever.
Skapa engagemang i efterköpsfasen
När den globala efterfrågan svalnar kommer företag att försöka få mer livstidsvärde av befintliga kunder och minska utgifterna för att konvertera nya. Det innebär ökat samordnat engagemang från marknadsföring, försäljning och service. Som ett resultat kommer vi att se mer enhetliga marknadsföringsteam och fler plattformsföretag som har frihet att engagera kunden under hela deras livscykel.
Utöver marknadsföring, försäljning och service som samordnar engagemang med kunden genom hela försäljningsprocessen, kommer vi att se en ökning av digitala plattformar där företag skapar utrymmen för kontinuerlig digital dialog mellan kunden och företaget. Vi har redan sett att molnprogramvaruföretag börjar engagera kunder direkt genom produkten efter köpet för att förnya prenumerationer eller erbjuda ytterligare funktioner. Andra branscher kommer snart att haka på när det blir svårare att spendera pengar på att konvertera nya kunder och marknadsteam kommer att försöka få mer ut av befintliga kunder.
Dock behöver engagemanget efter köpet inte nödvändigtvis börja med en plattform. Traditionella kanaler för engagemang, som e-post och mobilappar, är bra utgångspunkter för kommunikation efter köpet eller åtminstone för att samla in data som ger insikt om hur kunden använder produkten och identifiera möjligheter till engagemang.