Skrivet av DigJourney den 14 november 2016

Erik Sandström – en seriöst menad satsning på transformation börjar i ledningen

Internetdagarna är snart här (21-22 november) och vi på DigJourney är värdar för spåret Kickstarta er digitala transformation. DigJourney har ställt några frågor till deltagarna. Denna gång till Erik Sandström,direktör digitala tjänster på Arbetsförmedlingen.

Erik Sandström
Erik Sandström

Internetdagarna är snart här (21-22 november) och vi på DigJourney är värdar för spåret Kickstarta er digitala transformation. DigJourney har ställt några frågor till deltagarna. Denna gång till Erik Sandström, direktör digitala tjänster på Arbetsförmedlingen.

Hejsan Erik, vad tänker du föra fram på Internetdagarna som är en framgångsfaktor i digital transformation?

– Att en seriöst menad satsning börjar i ledningen. Det innebär nya personer i ledningsgruppen, vilket i många fall är känsligt. Men det innebär också att en stor del av verksamhetens strategi baseras på digital utveckling, vilket gör att alla i ledningen behöver ha en viss förståelse för digitaliseringen i samhället.

Vilka är dina tre främsta tips avseende den förändringsledning som krävs för att genomföra bolagets digitala transformation på bästa sätt?

– Bjud in alla i den nytänkande kulturen, förenkla så att varje utvecklingssteg blir tillräckligt litet, samt utforska nya möjligheter i takt med att kunskapen om det nya ökar.

Vilka quick wins har ni som organisation gjort i samband med er digitala transformation som du kan dela med dig av?

– Vi ställde en arbetsförmedlare framför en webbkamera och började sända webbinar om hur man söker jobb. Det resulterade i hundratusentals tittare per år och en kundnöjdhet på 99%. Efter den framgången frågade samma gäng om de fick testa en idé om en jobbpodd. Att säga ja till det var bland det mest nyttiga beslut jag har fattat på Arbetsförmedlingen.

Finns det några fallgropar du tycker man bör vara extra uppmärksam på; fallgropar man kanske har svårt att identifiera på förhand?

Om man gör en så långtgående satsning som exempelvis vi har gjort med en egen avdelning ska man vara uppmärksam på vilken position övriga organisationen tar. Blir de passiva och låter den digitala avdelningen sköta förändringen? Uppstår avundsjuka? Och vad är egentligen den där nya avdelningen till för? Frågor som dessa behöver man tala mycket om, i flera omgångar och i olika grupperingar.

Stort tack för denna gång!

– Tack själv!

Mer info om Internetdagarna 21-22 november 2016.

Här kan du läsa mer om vårt spår Kickstarta er digitala transformation. Vi har en härlig skara talare och panelister. Här har du hela listan:

Hélène Barnekow, vd på Telia Sverige som är mitt inne i en fantastisk transformation. Läs intervjun med Hélène.

Cecilia Beck-Friis, fd vvd på TV4 och numera vd på VR-bolaget Rayvr. Läs intervjun med Cecilia.

Stefan Svärdenborn,VP Brand & Marketing på Trelleborg Group som i en traditionell bransch gjort underverk. Läs intervjun med Stefan.

Shahyan Khan, Partner – Transformation & Governance på nystartade Pink Mango, världens första beteendeinriktade investmentbank. Läs intervjun med Shahyan.

Erik Sandström, Direktör Digitala tjänster på Arbetsförmedlingen som har tryckt gasen i botten i sin transformation. Läs intervjun med Erik.

Susanne Bergh, Chef utveckling kundmöten och kanaler på Länsföräkringar som tagit greppet i digitaliseringen i försäkrings-Sverige. Läs intervjun med Susanne.

Åsa Paborn, publiceringschef UR, ett public service bolag i skärningen mellan media och utbildning – bägge branscher i stor omvandling. Läs intervjun med Åsa.

Utöver dessa kommer också Edward Snowden och fler tungviktare delta på Internetdagarna.

Lars Alm

Boka Workshop “Att leda digital transformation” som startskott och inspiration

Denna mycket omtyckta workshop utgör ofta ett startskott och inspiration för verksamhetens digitala planering och strategi. Vi arbetar med grunderna för att leda digital transformation och varvar teori, inspiration och övningar.

Kontakta Lars